28 Ekim Cuma günü Atatürk anıtına çelenk sunma töreni ile başlayan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde 29 Ekim günü Karaman Valisi Süleyman Tapsız tarafından Valilik makamında tebrikler kabul edildi.

Ardından Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanında gerçekleşen kutlama törenine geçildi.

Törene Vali Süleyman Tapsız, Milletvekili Recep Şeker, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Garnizon Komutanı İlhan Şen, İl Emniyet Müdürü Levent Tutuk, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende ilk olarak Vali Süleyman Tapsız ve Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan tören alanında bulunan halk ve katılımcıların bayramlarını kutladı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini beliren konuşmayı Vali Süleyman Tapsız yaptı.

Vali Tapsız yaptığı konuşmada; “Bugün, Cumhuriyetimizin, ilan edilişinin 93. yıldönümünü milletçe büyük bir gurur ve coşku içerisinde kutluyoruz.

Atatürk’ün “en büyük eserim” dediği Cumhuriyet değerlerimiz etrafında her geçen gün daha güçlü bir şekilde kenetleniyor ve daha üretken, daha müreffeh bir toplum olma yolunda hızla ilerliyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti milletimizin ortak eseridir, aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti cumhurun tamamının yani istisnasız 80 milyonun Cumhuriyetidir, 80 milyonun her bir ferdi istisnasız bu Cumhuriyetin öz evladıdır, bu Cumhuriyetin eşit derecede sahibidir.

Kurulduğu ilk gün olduğu gibi bugün de dünyanın her yerindeki mazlumlar, mağdurlar ve muhtaçlar için yegâne umut olma özelliğini en güçlü şekilde koruyan, umutlara karşılık bulmanın asil mücadelesini veren bir Cumhuriyetimiz var.
Barış ve kardeşliğin sesini daha da yükselttiğimiz bugünlerde daima hatırlayacağımız aziz şehitlerimizin acılarını, kahraman gazilerimizin fedakârlıklarını da yüreğimizde ayrıca hissediyor, bu kahramanlıkların neticesi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet yaşayacağını biliyoruz.

Bugün ulaştığımız seviyede Cumhuriyet, tüm etnik kökenlere, inançlara, dillere, kültürlere eşit mesafede duran bir yapıya kavuşmuş, yani kendi özüyle, ruhuyla gerçek manasıyla yeniden buluşmuştur.

Devlet ile millet, cumhur ile cumhuriyet bugün daha büyük bir muhabbetle kucaklaşmış eski acılar, kırgınlıklar, dargınlıklar tedavi ve telafi yoluna girmiştir. İşte bu dayanışma ve kardeşlik ruhuyla geleceği inşa etmeyi sürdüreceğiz.
Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında ülkemiz, ekonomik, siyasi ve askeri olarak dünyanın en büyük ülkeleri arasında olacaktır. Tabi ki bu hep birlikte çalışmakla, birliğimizi ve dirliğimizi bozmak isteyenlere karşı dimdik durmakla mümkün olacaktır.” dedi.

Vali Süleyman Tapsız konuşmasının devamında 15 Temmuz darbe girişimine de vurgu yaptı.

Ülkemizin 15 Temmuz akşamı tarihinin en kritik günlerinden birini yaşadığını belirten Tapsız, şunları söyledi;

“Ülkemizin ve milletimizin gözbebeği olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz içinde yuvalanmış asker üniforması giymiş bir kısım silahlı teröristler aracılığıyla alçak bir darbe girişimi başlatılmıştır.

Aziz milletimizin kendi iradesine ve demokrasiye sahip çıkan asil duruşu, Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayeti, hükümetimizin demokrasiye sahip çıkmadaki tereddütsüz kararlılığı sayesinde, darbe girişiminde bulunan bu ihanet çetesi kısa zamanda püskürtülmüş, darbeciler müstahak oldukları cezalara çarptırılmak üzere adalete teslim edilmişlerdir.

15 Temmuz gecesinde yaşanan hadiseler Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine, tüm ülkede olduğu gibi Karaman’da da ilk günden bugüne kadar; Hiçbir siyasi görüş ve düşünce ayrımı yapmaksızın; Gencinden yaşlısına, işçisinden patronuna, köylüsünden şehirlisine kadar, yediden yetmişe kadar milletimizin tüm fertleri darbeciler karşısında tek vücut – tek yürek olarak demokrasi nöbeti tutarak duruşunu ortaya koymuştur.

Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısına uyarak, sokakları meydanları doldurdunuz, meydanları darbecilere bırakmadınız. Kendisini bu vatanın bir evladı, bu milletin bir ferdi olarak hisseden herkes darbe girişiminin karşısında yer almıştır.
Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanında toplanan on binlerce Karamanlı, ülkemizi ve milletimizi bölmek ve parçalamak isteyen bu hainlere, Devletiyle milletiyle kenetlenerek; Milletvekillerimizle, Belediye Başkanımızla, Siyasi Partilerimizin Temsilcileriyle, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Temsilcileriyle, Sivil Toplum Kuruluşlarımızın Temsilcileriyle, Basınımızın Temsilcileriyle, kısaca bütün halkımız…

Bu meydana inerek Bayrağına, Ezanına, Vatanına, Demokrasiye ve Milli İradeye sahip çıktınız, Demokrasiden ve Milli İrade’ den yana çok net bir tavır ortaya koydunuz. Birlik ve beraberliğin en güzel örneklerini sergilediniz.

Tarih boyunca, hürriyet ve bağımsızlığına düşkünlüğüyle temayüz etmiş milletimiz; her türlü zorluğa karşı durmuş, kanı, canı pahasına mücadele vermekten çekinmemiştir.

Bu özelliğiyle hem esaret yüzü görmemiş, hem yaşadığı coğrafyada barış ve huzurun teminatı olmuş, hem de diğer mazlum milletlerin umudu olmuştur.

15 Temmuz darbe girişimi 246 şehidimizin mübarek kanları, 2194 gazimizin de fedakârlıkları sayesinde engellenmiştir.

Ülkemizi kutlu yürüyüşünden alıkoymak isteyen hiçbir güç, bugüne kadar başarılı olamamıştır ve olamayacaktır.

Bu ülkenin en büyük sermayesi; karakteri sağlam, özgür düşünebilen, tarih ve kimlik bilinci yüksek, özgüven sahibi gençleridir.

Ben geleceğimizi emanet ettiğimiz siz değerli gençlerimizin bu özgüvenle ve sorumluluk bilinciyle hareket edeceğinize inanıyorum.

Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış kahraman bir milletin evlatları olarak istiklalimizin ve birliğimizin teminatı olan “Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan ve Tek Devlet” ilkesine sıkı sıkıya sarılacak, ülkemizi daha müreffeh ve daha güçlü yarınlara hazırlayacaksınız.

Bütün dünya, bir milletin yurduna nasıl sahip çıktığına 15 Temmuz Gecesi bir kere daha şahit oldu.

Aziz şehitlerimiz, gazilerimiz o gece bir toprak nasıl vatan olur, nasıl vatan kalır bir kere daha gösterdiler bize. Ruhları şad olsun.

Demokrasimize, ülkemizin birlik ve bütünlüğümüze yapılan bu darbe girişimine karşın, onurlu ve vakarlı bir duruş sergileyerek demokrasiden yana tavrını koyan yediden yetmişe, tüm Karamanlı hemşerilerime minnet ve şükranlarımı sunuyorum.
Bu hainlere karşı, ülkemizin birlik ve bütünlüğünün sağlanması ve demokrasi mücadelesinde şehit düşen güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, Gazilerimize de Allah’tan acil şifalar diliyorum.

Bu tarihi gün dolayısıyla, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen, daima hatırlayacağımız İstiklâl Mücadelemizin gazi ve şehitlerine minnet ve şükranlarımızı sunuyor, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Bu duygularla Siz Saygıdeğer Karamanlı Hemşerilerimin, yarınlarımızın teminatı sevgili çocuklarımızın ve gençlerimizin Cumhuriyet Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, hepinizi saygıyla selâmlıyorum.”

Konuşmanın ardından öğrenciler günün anlamına ilişkin şiirler okurlarken, 15 Temmuz Şehit Muhammet Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Aslı Nur Hıdır’ın okuduğu “30 Kuş” adlı şiir katılımcılara duygulu anlar yaşattı.
Tören, halk oyunları gösterisi, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül töreni ve ardından tören geçişi ile son bulurken, protokol üyeleri Gevher Hatun Anaokulu tarafından hazırlanan 'Bayrak' adlı resim sergisini gezdi.