Sofralık kayısının 30 kuruşa kadar düşmesi meysuya yaradı


Doğu Akdeniz’de Toros Dağları’nın güney eğiminde yer alan Mut’un, mikro ve toprak özelliklerinin yanı sıra son yıllarda kaliteyi arttırmaya yönelik gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 55 bin 540 dekarın yüzde 97’sinde üretim yapan, Akdeniz’in erkenci ürünü olan Mut Kayısısı kendine has aroma özelliği, iriliği, dolgunluğu ve tadıyla da Türkiye’nin yüzde 80’ni karşılayan sofralık kayısının fiyatı bu yıl 30 kuruşa kadar düşmesi meysuya yaradı. 

Şuan Tamek, Dimez ve Aroma şirketlerinin meysuluk kayısı alımı yaptığını söyleyen aracı tüccar Ceylan Aydın, geçen yıl 25 ile 30 kuruş arasında alıcı bulan meysuluk kayısı bu yıl fiyatlarında düşük olması sebebiyle meysuluk kayısı 15 kuruşa alınıyor. İlçeden Günde 300 ton civarında meysuluk kayısı gönderildiğini ifade eden Aydın, geçen yıllara bakış bu yıl meysuluk kayısıda büyük bir patlama meydana geldiğini söyledi. 

Kayısı fiyatlarının bu yıl kendilerini zarar uğrattığını söyleyen üreticiler, geçen yıl 80 kuruş ile 2 TL. Arasında seyreden kayısı fiyatları bu yıl 30 ile 50 kuruş. Bir işçi 35-40 TL. Günlük yevmiye alıyor. Akşama kadar toplanan kayısı işçi parasını ödemiyor. Bizde kayısının iyice olmasını bekleyip kayısı uzun sopalarla ağaçtaki meyveyi yere düşürüp 15 kuruşa meysuluğa veriyoruz dediler. 

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Köylü Milletin Efendisidir” sözünü anımsatarak, sayın büyükler nerde kaldı köylü üreticinin efendiliği. Üreticiyi köylüyü aracılara ezdiren bir iktidarın elindeyiz. Birde çıkmışlar Dünya lideri diye hitap ediliyor. Köylünün üreticinin halinden anlamayan neyin lideri oluyor ki diyen üretici ve köylüler, ne hallere düştük yıllardır kayısımız bu şekilde rezil olmamıştı. Bizlerin rezilliğini hala anlamayan bir yönetici istemiyoruz diyerek tepkilerini dile getirdiler.