Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri “Organ Naklinin Önemi” konulu bir konferans düzenledi.
Konferansta doku nakli, organ nakli ve kornea nakli konularına değinilirken, organ bankaları ve tarihçeleri de anlatıldı. Organ bağışının önemi üzerinde duruldu.

Yaşlı Bakımı Programı öğrencisi Fehmi Mustafa Kurşun organ bağışlayacak kişinin önce organ bağış formu doldurması gerektiğini söyleyerek “Bağış yapacak kişi, iki tanık huzurunda organ bağış kartını hazırlamalıdır. Şayet organ bağışında bulunacak kişi bağıştan vazgeçerse bağış kartını yırtması yeterlidir.” dedi.

Yaşlı Bakımı Programı öğrencisi Zekiye Parıldar ise organ naklinin ülkemizde diğer ülkelere oranla yaygınlaşmadığını dile getirdi. Parıldar, ülkemizde organ bağışının gerekliliğinin farkına varılmadığını ya da dini ve kültürel bazı inanmaların kişileri organ bağışı yapmaktan alıkoyduğunu ifade etti. Parıldar “Diyanet İşleri Bakanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu organ bağışının caiz olduğunu açıkladı. Kur’an-ı Kerimde ‘Bir insana hayat veren tüm insanlığa hayat vermiş gibi sevap kazanır.’ ayeti organ nakline dinen bir sakınca olmadığını gösteriyor.” dedi. Zekiye Parıldar organ nakli yapacak olan kişiden önceden izin alınması gerektiğini; ancak 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkındaki Kanun’a göre kornea gibi vücut bütünlüğünü bozmayan nakillerde izne gerek olmadığını, bu sebeple kadavradan kornea alınabildiğini belirtti.

Öğrenci Mehmet Ali Tekdar her türlü ölümden nakil yapılamayacağını ifade ederken “Nedeni bilinmeyen ölümlerden, HIV virüsü taşıyanlardan, kuduz olanlardan, hepatit virüsü taşıyanlardan nakil yapılamaz. Korneası alınacak olan kişinin daha önce göz ameliyatı geçirmemiş olması gerekir ve hücre sayımının yapılması gerekir. Dokunun kalitesi nakil için önemlidir. Kornea nakli yapılacak olan kişi ile donörün yaşlarının da birbirine yakın olması önem taşımaktadır.” diye konuştu.