TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan, Türkiye'nin, bazı ülkelerin aksine özgürlük alanını genişleterek, yasakları ortadan kaldırarak, daha güçlü demokratik ortam yaratarak büyüdüğünü söyledi.

Elvan, 2013 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde partisi adına yaptığı konuşmada, Sayıştay'ın raporlarıyla ilgili tartışmayı hükümetle ilişkilendirmenin son derece yanlış olduğunu belirtti. Elvan, "Hükümetin görevi bütçeyi Meclis'e sunmaktır" dedi. 

Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini; hükümetin kriz öncesinde, sonrasında aldığı önlemlerle Türkiye'nin krizden en az etkilenen ülke olduğunu anlatan Elvan, "Türkiye, sağlam makro ekonomik temelleriyle dış şoklara karşı oldukça dirençli bir konuma sahiptir. Bundan sonra da sahip olmaya devam edecektir" diye konuştu. 

Bazı rakamlar verip, Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle olan mesafesini hızla kapattığını söyleyen Elvan, şunları ifade etti: 

"AK Parti'nin önü, iktidara geldiği günden bu güne kadar bazen darbe teşebbüsleri, bazen muhtıralar, bazen başka girişimlerle kesilmek istendi. Aslında batı ülkelerine karşılık koşmaya başlamış olan genç, dinamik ülkemizin önü kesilmeye çalışılmıştır. 

Türkiye, bazı ülkeler gibi gelir dağılımını bozan, gelişmişlik farkını artıran, emeği istismar eden bir yaklaşımla değil; özgürlük alanını genişleterek, yasakları ortadan kaldırarak, daha güçlü demokratik ortam yaratarak büyümüştür. Kalıcı, dengeli, sürdürülebilir bir politika izlenmiştir. Bir yandan yüksek ve sürdürülebilir bir büyümeyi başardık, diğer yandan da enflasyonu tek haneli rakamlara düşürdük." 

-"Cari açık aşağıya doğru iniyor"- 

Kamunun disipline edildiğini, gelir dağılımının da iyileştirdiğini vurgulayan Elvan, OECD'nin "Türkiye, gelir dağılımını en hızlı iyileştiren ülke" tespitini yaptığını aktardı. 

Sosyal harcamalardaki yüksek artış ve istihdam artırıcı politikaların, beraberinde gelir dağılımında ciddi bir iyileşmeyi getirdiğini kaydeden Elvan, konuşmalar sırasında "Bölgeler arası gelişmişlik farklarının arttığının ifade edildiğini" anımsattı. Bu tespitin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Elvan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 2002'de 689 milyon dolar olan ihracatının bugün 6,9 milyar dolara çıktığını, on kat arttığını dile getirdi. Elvan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin, ihracatta Karadeniz Bölgesi'ni geçtiğini kaydetti. 

"Bütçede kadın yok" denildiğini de hatırlatan Elvan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bütçedeki artışının yüzde 60 olduğunu ifade etti. 

Türkiye'de şu anda kadın istihdamının erkek istihdamından fazla olduğunu bildiren Elvan, "Evet, cari açığımız yüksekti ama aşağıya doğru iniyor. Çok ciddi önlemler alındı. Özellikle ara malı ithalatının yüksekliği söz konusuydu, ciddi tedbirler alındı" dedi. 

Düşük ve orta teknolojik seviyede ihracat oranının yüzde 47'den yüzde 26'ya indiğini, orta ve yüksek teknolojiye sahip ürünlerinin ihracatının yüzde 70'e ulaştığını anlatan Elvan, özellikle bilgi ve teknoloji yoğun yatırımlara doğru yönlenilmesi konusunda çalışmalara devam edildiğini söyledi. 

-"Türkiye, ender ülkelerden biri"- 

2011 yılında özel sektörün 140 milyar dolar yatırım yaptığını ifade eden Elvan, 2002 yılında bu rakamın 28,7 milyar dolar olduğunu kaydetti. 

Özel sektörün AK Parti iktidarlarından önce 5 yılda yaptığı yatırımı bugün bir yılda gerçekleştirdiğini dile getiren Elvan, 2003-2011 yılları arasında özel sektörün 860 milyar dolar yatırım yaptığını vurguladı. Elvan, şöyle konuştu: 

"Türkiye, kapsayıcı büyümeyi gerçekleştiren dünyada ender ülkelerden biridir. Toplumun tüm kesimlerinin büyümeden faydalanmasını sağlamıştır. Uluslararası kuruluşlar kapsayıcı büyümeyi hedeflerine koymuşlar ancak bunun gerçekleştirilmesi oldukça zor hatta mümkün olmadığını ifade etmişlerdir. Türkiye, bu kapsayıcı büyümeyi gerçekleştirmiş durumda. Türkiye, hem yüksek büyüme performansı göstermiş, hem demokratik standartları yükseltmiş, hem rekabet gücünü artırmış, hem yaşam kalitesini yükseltmiş, hem bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmış, hem de gelir dağılımını iyileştirmiştir. İşte birçok ülkenin arzulayıp da gerçekleştiremediği kapsayıcı büyüme dediğimi şey budur." 

Elvan, AK Parti'nin bugüne kadar söylemi, planı neyse; eyleminin, uygulamasının da o olduğunu söyledi.