Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay yaptığı açıklamada; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin iştirakı MEYBEM A.Ş. ile odamız vasıtasıyla ilimizdeki asansör, ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, betoncu, duvarcı, sıvacı, iskele kurulum elemanı, CNC programcısı, Metal Saç işlemeci sektörlerinde çalışan veya çalışmak isteyenlerin Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaları 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren 5544 sayılı kanuna göre zorunlu hale gelecektir. 
Bu tarihten önce belgesi olamayanları çalıştıran işverenlere 5544 sayılı kanunun ek madde 1'in 3 fıkrasına göre İŞKUR tarafından HERBİR çalışan için 500,00 (BEŞYÜZ) TL idari para cezası kesilecek olup devam eden teftişlerde de mükerrer olarak cezayi müeyyide uygulanacaktır. 
Çalışanların meslek lisesi veya ustalık belgesi gibi belgeleri varsa bu kapsamda değerlendirilmeyecek olup; Eğer ki düz lise diploması, geçiçi ustalık belgesi, umem/işkur iep kurs belgeleri, çıraklık/kalfalık belgesi olanların belge ve diplomaları kanunen geçersiz sayılıp Mesleki Yeterlilik Belgesi alması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. 

Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavının teşvik içeriği ve şartları hakkındaki bilgilerde şu şekildedir:

1-Geri ödeme teşviği sadece bir sınav için geçerlidir.
2-Geri ödeme teşviği sadece başarılı olan adayları için geçerlidir.
3-Geri ödeme teşviğinde ödemeler sadece adayın kendi hesabına yapılır.
4-Belgeyi almak başvuru müracaatı yapmak ve belgelerin eksiksiz ve doğru olması.

Teşvik kapsamında alınan belge ücretleri 50 gün içersinde hak sahiplerine geri ödenecektir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için müracaat esnasında yanınızda bulunması gereken evraklar ise;
1-http://www.meybem.com.tr/images/basvuruson.pdf doldurulmuş başvuru formu
2-Nüfus cüzdan fototkopisi
3-2 adet fotoğraf
4-Ödeme dekontu
5-Tehlikeli işlerde sınava gireceğine dair  beyan
*-(iskele kurulum elemanı sınavı için sağlık raporu (Sağlık ocağında alınması yeterlidir.))

Üyelerimizin ve bu mesleklerde çalışanların mağdur olmamaları ve devletimizin sağladığı teşviklerden yararlanmaları için odamıza müracaat ederek belge taleplerini bildirmeleri gerekmektedir.” dedi.