Demosan Otel'de gerçekleşen Genel Kurul yapılan seçimlerle son buldu. Tek listeyle gidilen seçimde, Öz Gıda-İş Karaman Şube Başkanlığı'na Adnan Gürsoy seçildi.

Öz Gıda-İş Sendikası Şube Genel Kurulunun, divanın oluşturulmasıyla başlayan Genel Kurul, açılış konuşmasını yapan Duran Çiçek'in ardından Karaman Şube Başkanı Adnan Gürsoy, salonu dolduran misafirlere hitap etti.
Sendikal, örgütlenme çalışmalarından bahsederek, ülkemizin gündeminin en önemli konusu olan Terör olaylarını lanetleyen Gürsoy, Karaman Şubesinde görevini yaptığı süre içerisinde heyecanlarından hiç bir şey kaybetmeden üyelerinin menfaatleri için, gece gündüz koşturmaya hizmet üretmeye gayret ettiklerini belirterek. Helallik istedi.

Şahin, Karaman Şube Delegelerine Seslendi
Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, "40 yıl önce ekilen tohumlar, dikilen fidanlar, büyüdü ve ulu bir çınara dönüştü ve Öz Gıda İş Sendikası bugün Türkiye’nin kendi iş kolunda en büyük sendikası oldu. Mutluyuz, gururluyuz. Bu, Türkiye sendikal tarihine geçecek, önemli bir başarı öyküsüdür. Bu gün itibariyle, Sendikamız Öz Gıda İş, 50 işyerinde örgütlü durumdadır. Üye sayımız 33.000 civarındadır. Öz Gıda ailesi olarak geldiğimiz yeri yeterli görmüyoruz. 600.000’e yakın kayıtlı işçinin çalıştığı Gıda İşkolunda bu rakamı daha da ileriye götürmeliyiz. Yeni dönemde hedefimiz, ilk etapta 50.000 üyeye ulaşmaktır. 600.000 çalışanın olduğu bir işkolunda, inanın ki bu rakama ulaşmak bizim için hayal değildir" diye konuştu.

Sınav ve Belgelendirme Merkezi Kuracağız
Gıda Sektöründe yer alan meslek standartları ve yeterlikleri geliştirilmesi konusunda, şimdi yeni bir aşamaya geçiyoruz diye konuşan Şahin, "O da, Sınav ve Belgelendirme Merkezi kurulması projesidir.
Proje kapsamında; Gıda Sektöründe 8 mesleği içine alan “Sınav ve Belgelendirme Merkezi’ni İstanbul’da kuracağız. Projemizin toplam maliyeti 222.000 Euro olmuştur. Ülkemizde verilecek tüm mesleki ve teknik eğitimin MYK tarafından yayımlanan ulusal meslek standartlarına göre verilmesi, Ayrıca belirlenen yeterliklere uygun olarak bir “Sınav ve Belgelendirme merkezleri” aracılığıyla belge yani sertifika alınması zorunlu hale gelmiştir. TUGİS’inde ortak olduğu bu proje ile işçi-işveren diyalogunun güzel bir örneğini de vermiş olacağız"

Öz Gıda İş Olarak, Eğitimi Çok Önemsiyoruz
Üyelerimize İş yeri temsilciliği, Sosyal Güvenlik Hukuku, Sendikalar yasası, müzakere teknikleri, liderlik eğitimi gibi konularda eğitimler verdik. Vermeye de devam ediyoruz diyen Şahin, siz üyelerimizin ayrı talepleri olursa bunları da mutlaka değerlendirmeye alırız dedi.

Bu Yıl Ki 1 Mayıs’ta Da Sakarya’da Olacağız
Sendika içi çalışmalarımız dışında, sizin haklarınızı, Hak İş davasını, Millet davasını, Hak ve Adalet arama davasını milyonlara duyurmak için meydanlara indik diye konuşan Şahin, konuşmasına "Eylemler yaptık, 1 Mayıs’ta, mensubu olmaktan gurur duyduğumuz Konfederasyonumuz Hak-İş’le beraber meydanlardaydık. “Taksim Dayatması’na hayır” dedik. Marjinal grupların ülke gündemini meşgul etmesine hayır dedik. Biz sizin “Konu Mankeniniz olmayacağız” dedik. “Alanlar kutsal değil, emek kutsaldır” diyerek Önce Ankara’da, Sonra; Karabük’te, Kayseri’de ve son olarak da Konya’da meydanlardaydık. Bu yıl ki 1 Mayıs’da da Sakarya’da olacağız"

Kıdem Tazminatı Fonu Derhal Kurulmalıdır
Genel Başkanımız Mehmet Şahin, Kıdem tazminatı haklarımızın garanti altına alınmasını talep ediyoruz, Kıdem tazminatının kaldırılması, yok edilmesi, gibi bir yaklaşımı asla kabul etmeyeceklerini belirterek, "Kıdem Tazminatı Fonu kurulmalı ve bu fonun yönetiminde ve denetiminde işçi Konfederasyonları da yer almalıdır" dedi.
Mevsimlik işçilere 21 Nisan 2007’de yürürlüğe giren 5620 sayılı Kanun ile hem kamuda geçici işçi çalıştırılmasına büyük bir kısıtlama getirildiğini, 2007 yılına kadar 12 ay çalışma imkanına sahip olan geçici işçilerin çalışma süresi 6 ay ile sınırlandırıldığını ifaden eden Şahin, şunları kaydetti "Mevsimlik İşçiler, yasa gereği yılın en fazla 5 ay 29 günlük bölümünde çalıştırılabiliyor; yılın kalan yarısında ise iş akitleri askıya alınıyor. Bu yüzden, kadrosuz- geçici işçilerimiz yılın 6 ayında elde ettikleri gelirle 12 ay boyunca geçinmek zorunda kalıyor.
Her biri aile geçindiren, çocuk okutan bu işçiler, iş akitleri askıda olduğu için başka bir yerde çalışamadıkları gibi yılın yarısında sigorta primleri ödenmediğinden, emeklilik için gerekli olan 7200 prim gün sayılarını tamamlama imkanları da yoktur.
Bu nedenle, kamuoyu’nda ısrarla şu önerilerin takipçisi olduk. Olacağız.. Mevsimlik İşçiler, kadrosu askıda ilken, İŞ-Kur tarafından yürütülen, Toplum yararına çalışma programı kapsamındaki işlerde çalıştırılmalıdır. Mevsimlik işçilerin emekliliği hak etmelerinin sağlanması için, sözleşmeleri askıda olduğu zamanlarda, sigorta primleri işsizlik fonundan karşılanmalıdır. Veya Bu işçilerin maaşı işsizlik fonundan karşılanmalıdır" ifadelerini kullandı.
Şahin, sendikacılığı sadece ‘ücret pazarlığı’ndan ibaret görmediklerini. “Milletin Efendisi, Millete hizmet edendir” prensibinden hareketle mücadelelerini, ‘hizmet sendikacılığı’ üzerine bina ettiklerini belirterek, şunları kaydetti, “İnsanların Hayırlısı, insanlara faydalı olandır” sözü rehberimiz oldu. “Güçlü olan Haklı değil, Haklı olan güçlüdür” sözü düsturumuz oldu. Hep mazlumun ve haklının yanında yer aldık. “Ve şüphesiz ki, insan için kendi çalıştığından başkası yoktur.” Hükmünce, helal rızıkdan başka bir gaye gütmedik. Siz değerli emekçi kardeşlerimizin hakkını korumak ve Alınteriniz kurumadan, haklarınızı alabilmek için gece gündüz çalıştık.
Sendikamızın “olmazsa olmaz” varlık nedenlerinden en önemlisi şüphesiz ki örgütlenme faaliyetleridir diyen Şahin, Bu dönemin en başarılı örgütlenmesi hiç kuşkusuz Çay-Kur örgütlenmesi olmuştur. Türkiye’nin en önemli markalarından biri olan Çay-Kur’da 7 yıllık yoğun bir çaba ve gayret sonrasında hamdolsun ki yetki belgesini aldık. Toplu sözleşmemizi yaptık.
Çaykur’a ilave olarak, yine bu dönemde, Çaysan, Dosu Maya, Hero Gıda, Ak Gıda, Kerevitaş, Natura Gıda, Gönenli Süt, Algida-Konya İşletmesinde, Marsa, Örgen Gıda, Misbis, Donuk Fırıncılık, Tarım Kredi İşletmelerinin farklı illerdeki yağ ve yem fabrikalarında, Örgütlendik.
Ayrıca; Ülkemizin en önemli gıda markalarından olan YÖRSAN ve aynı şirkete bağlı Ar Yemek’de çoğunluk tespitini aldık, Şu anda TİS aşamasına gelmiş bulunuyoruz.
Bunların yanı sıra, ülkemiz gıda sektöründe çok önemli bir yer konumuna gelen Karaman’ı kendimize yeni örgütlenme hedefi olarak seçtik. Karaman’ın en büyük işletmesi olan Biskot ve bağlı işyerlerinde hamdolsun çoğunluğu sağladık, TİS’ni yaptık. Bugün burada, Karaman Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulu için buradayız. Şunu belirtmeden geçemeyeceğim, Kadın üyelerimizin çabaları sayesinde Karaman’da toplam 2.900 üyeye ulaşmış durumdayız.
Bu vesile ile öncelikle çabaları ve özverilerinden dolayı kadın üyelerimize ve bu örgütlenmede emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Şahin, Bugüne kadar Karaman Şubemiz temsilcilik düzeyinde faaliyet gösteriyordu. Adnan Gürsoy kardeşimiz ve ekibi Öz Gıda-İş sendikasının ve Hak-İş'in gururu oldular. Gayretli çalışmalarından dolayı 3.000 civarında üye sayısına ulaştık. Bugüne kadar yaptıkları hizmetlerden dolayı kendilerine çok teşekkür ederim.
Yeni seçilen yönetime bundan sonra yapacakları çalışmalarda kolaylıklar diliyorum. İnşaallah Rabbim birlikte güzel hizmetler yapmayı nasip eder.
Kongremiz başta sizler olmak üzere işçi arkadaşlarımıza, Hak-İş'e, sendikamıza, teşkilatımıza, Karaman'a ve ülkemize hayırlar getirsin. Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.” şeklinde konuştu.

Gündemin tamamlanmasının ardından 100 delegenin oy kullandığı seçimlerde açıklanan sonuçlara göre şube yönetim kurulu ve zorunlu organları aşağıdaki şekilde oluşmuştur.
Şube Başkanı                                    : Adnan GÜRSOY                
Şube Teşkilat Başkan Yardımcısı    : Duran ÇİÇEK                                             
Şube Mali Başkan Yardımcısı          : Adem KARA                      
Şube Eğitim Başkan Yardımcısı       : Sultan AKDİN        
Şube Mevzuat Başkan Yardımcısı   : Ahmet TÜREDİ      
Denetim Kurulu Üyeleri
Tülay SOYYİĞİT                                                                             
Ahmet ARSLAN                                                                             
Sultan BİLGİSEVER
Disiplin Kurulu Üyeleri        
Ahmet SERDARTAŞ
Hülya TURLAY
Abdurrahman DURAN        
                                                
Açıklanan sonuçların ardından kürsüye gelen Adnan Gürsoy, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. "Genel kurulun etkilerinden sıyrılıp, derlenme toparlanma, tek yürek, tek bir yumruk olup, devasa sorunların çözümü için el ele, kol kola yürüme zamanıdır. Biz birlik ve beraberlik ve bütünlük içinde oldukça, önümüzde hiç kimse hiçbir güç duramayacaktır." dedi.