Pırlanta tüm zamanların en favori takıları arasında yer alır. Pırlanta süslü takılar her zaman göz alıcı bir güzelliğe de sahiptir. Dolayısıyla pırlantalara olan ilgi sürekli bir şekilde artış göstermektedir. Elbette ki pırlanta alırken dikkat edilmesi gerekenler de bulunmaktadır. Pırlanta alırken dikkat edecek olursanız; hem göz alıcı bir şıklığa sahip olursunuz hem de beklenmedik kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız!

Elmas dünyada bulunan taşların en değerlisidir. Sert yapısı nedeniyle oldukça dayanıklı bir maden olan elmas; günümüzde en fazla takı sektöründe kullanılıyor. Işıltısı, muhteşem görünümü ile beğeni kazanan elmasın şekil almış hali ise pırlanta olarak adlandırılıyor.  Pırlanta; özel günlerin sembolü olarak kabul edilmektedir. Kadınlara özel olduğunu hissettiren her pırlanta aynı değerde değildir. Bu nedenle baget pırlanta alırken dikkat edilmesi gerekenler olduğu unutulmamalıdır.

Eşsiz güzelliği ve güçlü duruşu ile pek çok insanın hayallerini pırlanta mücevherler süsler. Sonsuz aşkı simgesi olan  pırlantayı değerli kılan dört unsur bulunuyor. Bunlar:

  • Pırlantanın karat’ı
  • Rengi,
  • Berraklığı ve
  • Kesimi’dir.

Bunların haricinde pırlantanın kalitesini belgeleyen sertifika da kullanıcıların pırlanta alırken dikkat etmesi gereken bir diğer husustur.

Pırlanta Karat Değeri

Pırlanta gibi değerli taşların ölçü birimi karat’tır. Pırlantanın büyüklüğü ve değerini ölçmede kullanılan karat, pırlantanın ağırlığını da belirtiyor. Ancak, pırlantanın değerli olabilmesi için sadece karat’ın büyüklüğü yeterli olmuyor. Piyasada genel olarak bulunan pırlanta mücevherler,  yaklaşık bir karatın altında olmaktadır. Bir karat ise 100ct olarak gösterilmektedir.

Pırlanta’nın Rengi

Pırlanta’nın rengi elmasın oluşumu sırasında aldığı renktir. Elmas işlenip pırlanta haline gelse dahi rengi değişmez. Mücevherat sektöründe en değerli pırlantalar renksiz ve beyaz renkli olanlardır. Kuyumculukta pırlanta rengi D ile Z arasında sınıflandırılmaktadır. En zor bulunan en beyaz olanlardır. Piyasada ise çoğunlukla daha sarı renklerde pırlantalar bulunmakta ve nadir olan beyaz renkli pırlantalar ise  çok değerli kabul edilmektedir.

Pırlanta’nın Berrak Görünümü

Pırlanta’nın parlak görünümünü sağlayan, aslında bünyesinde yer alan saf karbon zerrecikleridir. Pırlanta’nın ışıltılı görünümüne sebep olan bu özel bileşimler, her pırlanta taş üzerinde kendi özgün izlerini bırakmaktadır. Tamamen kusursuz pırlantanın doğal olmadığı bilinmelidir. İçinde hava kabarcıkları ile karbon kristallerinin en az olduğu pırlanta, en değerli olandır. Her pırlanta’da berraklığı farklılaştıran bu izler, parmak izi gibi tektir. Bu da pırlantanın eşsiz olmasını sağlamaktadır.

Pırlanta’nın Kesimi

Pırlanta’nın karat’ı berraklığı ya da rengi, elmasın doğal oluşumu sırasında belirlenir. Pırlanta’nın dış görünüşünü ise kesim yapan kişiler belirler. Pırlanta kesimi sırasında önemli olan pırlantanın muhteşem görünümünü yansıtan şekillerin bulunmasıdır. Böylece ışığın daha iyi yansıması sağlanmakta ve bu değerli madenin göz alıcı güzelliği ortaya çıkmaktadır.

Mücevherata şekil veren kişilerin pırlantaya uyguladığı iki tür kesim bulunuyor. Bunlardan ilki, baget kesim, diğeri ise brillant kesim olarak karşımıza çıkıyor. Pırlanta’da diğer özellikler maksimum düzeyde olsa da doğru bir kesim uygulanmadığı taktirde, parlaklık azalmakta ve görünüm matlaşmaktadır. Bu da pırlanta’yı değersiz kılabiliyor.

Pırlanta Sertifikası

Bir pırlantayı değerli kılan tüm özellikleri taşıdığını gösteren sertifika, pırlanta satın alırken en çok dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Kimi zaman hediye olarak tercih edilen bu eşsiz taş, kimi zaman ise yatırım amaçlı alınabiliyor. Bunun için kalitesi alınan sertifikalarla kanıtlanması gerekiyor. Bu da pırlanta alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında en çok sertifikası bulunan ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini göstermektedir. Görüldüğü üzere pırlanta alırken mutlaka özenli bir şekilde davranmak durumundayız. Ancak bu sayede avantajlı bir şekilde pırlanta sahibi olmak da mümkün olacaktır.

https://www.altintuglu.com/urun/pirlanta-set