Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın teşkilat yapılarında önemli değişiklikler yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde yapılan değişiklikler şu şekildedir:

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü kuruldu

Bakanlık birimleri arasına Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü adına yeni bir Genel Müdürlük eklenmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığında iki birimde değişiklik yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yer alan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü kaldırılmıştır. Yine bu Bakanlıkta yer alan Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Genel müdürlük yapılmıştır.

İklim Değişikliği Başkanlığı kuruldu

İklim Değişikliği Başkanlığı adı altında yeni bir Başkanlık kurulmuştur. Bu Başkanlık Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı olacaktır. Sadece merkez teşkilatından oluşacaktır. Başkanlıkta uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilebilecek. Bu Başkanlığa, 31/12/2022 tarihine kadar, atama sayısı sınırlamasına tabi olmaksızın diğer kurumlardan naklen atama yapılabilecektir.

Göç İdaresi Başkanlığı kuruldu

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü "Göç İdaresi Başkanlığı" adı altında yeniden teşkilatlandırılmıştır. Bu çerçevede Genel Müdürlüğün altında yer alan 5 Daire Başkanlığı Genel Müdürlük yapılmıştır. Genel Müdürlük yapılan daire başkanlıkları şu şekildedir:
a) Yabancılar Genel Müdürlüğü.
b) Uluslararası Koruma Genel Müdürlüğü.
c) Düzensiz Göçle Mücadele ve Sınır Dışı İşleri Genel Müdürlüğü.
ç) Uyum ve İletişim Genel Müdürlüğü.
d) Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
Kararnamenin 31. maddesine göre Göç İdaresi Genel Müdürlüğündeki tüm yöneticilerin görevleri sona erdirilmiştir.

Göç İdaresi Başkanlığında "İnsan Ticaretiyle Mücadele Koordinasyon Kurulu", "Göç İdaresi Merkezi" ve "İl ve ilçe göç koordinasyon kurulları" kurulmuştur.

Göç İdaresi Başkanlığında 375 sayılı KHK'nın ek 24. maddesine göre denetçi ve denetçi yardımcısı istihdam edilebilecek.

Personel devirlerine dair geçici madde düzenlemeleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği ve Uyum Daire Başkanlığında görev yapan 657 sayılı Kanuna tabi memurlar, kadrolarıyla birlikte İklim Değişikliği Başkanlığına devredildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı mülga Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünde görev yapan 657 sayılı Kanuna tabi memurlar, kadrolarıyla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına devredildi.