“Karaman'da gençlik dönemini geçiren ve annesini Karaman'a emanet eden, vuslatının 745'inci yıl dönümünde Hazreti Mevlâna'yı rahmetle anıyorum.” diyerek sözlerine başlayan Şeker, TBMM’de şöyle konuştu;

“Sağlık Bakanlığımızın dünyaya açılan penceresi olan Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğümüz, uluslararası önemi haiz, halk sağlığı risklerinin ülkemize girmesini önlemek amacıyla uluslararası giriş noktalarında gerekli her türlü sağlık tedbirini almakta, halk sağlığını etkileyecek etkenlere karşı alınacak kontrol önlemlerini belirlemekte ve uygulamaktadır. Ulusal ve uluslararası anlaşmalar ve sözleşmelerden kaynaklanan yetkileri kullanarak görevlerini yerine getiren ve Osmanlı'dan bugüne yaklaşık iki asırdır kesintisiz hizmet vermekte olan Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğümüz, geçtiğimiz yıllardaki ve günümüzdeki küresel salgın hastalıklarda uyguladığı acil müdahalelerle ülkemizin önemli bir kuruluşu olduğunu ortaya koymuştur. Kurum sağlık denetimleri, seyahat sağlık hizmetleri, tele sağlık hizmetleri, gemi adamları sağlık işlemleriyle ilgili hizmetleri yerine getirmekte olup kurum tarafından 2018 yılında 33.149 gemiye serbest pratika, 33.067 gemiye patenta verilmiş, ayrıca 2.897 gemiye de gemi sağlık sertifikaları düzenlenmiştir. Seyahat sağlığı hizmetleri kapsamında, 2018 yılında 56.880 kişiye seyahat sağlığı hizmeti verilmiş, 24.465 sarıhumma ve 26.655 tifo aşılaması yapılmış, 18.756 kişiye sıtmadan korunmaları için kemoprofilaksi uygulanmıştır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın hayata geçtiği 2003 yılından bu yana yapılan çalışmalarla hastanelerimizde koğuş tipi odalardan tek ve 2 kişilik nitelikli odalara geçilmiş, nitelikli yatak oranı yüzde 6'dan yüzde 70 seviyesine yükseltilmiş, yoğun bakım yatak sayımız 869'dan 14.996'ya, yanık yatağı sayısı 35'ten 487'ye yükseltilmiştir.

2002 yılında nüfusumuz 65 milyon iken 3,1 olan hekime kişi başı müracaat sayımız 2018 yılında 81 milyon nüfusa rağmen 8,9'a yükselmiştir. Doğumda beklenen yaşam süresi 72,5 yıldan 78 yıla yükselmiş, anne ölüm oranı 100 bin canlı doğumda 64'ten 14,6'ya, bebek ölüm hızıysa bin canlı doğumda 31,5'tan 6,8'e düşmüştür.

AK PARTİ iktidarı öncesinde yüzde 70'lerde olan aşılama oranı 13 antijene çıkartılmış ve başarı yüzde 97'lere ulaşmıştır.

Aile hekimi birimi başına düşen nüfus 2018 yılı itibarıyla 3.065 kişiye düşürülmüştür. 2012 yılından bugüne kadar 1 milyon 200 bin kişiye evde sağlık hizmeti verilmiş, 81 ilde 265 sağlık tesisinde 1.587 yatakla anne misafirhanesi hizmeti sunulmaktadır.

Seçim bölgem olan Karaman'da bir SSK hastanesinin on sekiz senede bitirilemediği, yine, AK PARTİ iktidarında bitirilen, on beş senede yaklaşık 15 bin yeni sağlık tesisinin yapılarak hizmete sunulduğu döneme geçilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın "Hayalim." dediği Şehir Hastaneleri Projesi hayata geçirilerek 8.358 yataklı 8 şehir hastanemiz vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuş, yapımı devam edenler de tamamlandığında 30.809 nitelikli yatağı hizmete açmış olacağız.

Tütünle mücadelede Dünya Sağlık Örgütünün ödüllü ülkesi hâline geldik.

Ülkemizin tamamını kapsamayan acil sağlık hizmetleriyle çağ atladık. 2008 yılından günümüze hava ambulanslarıyla 42 bin vakanın, 2007 yılından günümüze 6 deniz bot ambulansıyla 16 bin vakanın naklini ücretsiz gerçekleştirdik.

Sağlık hizmetlerini ülkemizin dışına taşıdık. Bugün itibarıyla Sudan'da, Bangladeş'te, Somali'de, Filistin'de, Nijer'de, Kırgızistan'da hastanelerimiz var. Bunlara ek olarak Suriye'de Çobanbey, Mare, El Bab, Afrin, Azez'de Ehli ve Cerablus'ta toplam 620 yatağı bulunan 6 hastaneyle sağlık hizmeti vermekteyiz.

Ülkemiz AK PARTİ iktidarıyla, uzun hastane kuyruklarından, hastaların ve cenazelerin hastanelerde rehin kaldığı, kalp ve benzeri ameliyatlar için insanların arabasını, evini, tarlasını sattığı, kızak üstünde doğumların yaşandığı, doktor bulamadığı, ilaç bulamadığı talihsiz günlerden insanlarımızın şifa bulduğu, can bulduğu, yüzünün güldüğü günlere erişmiş, bu vesileyle de sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranları yüzde 72'lere kadar yükselmiştir.

Tüm bu verilere ulaşılmasında Sayın Cumhurbaşkanımıza, hizmet veren bakanlarımıza ve her kademedeki sağlık çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyor, 2019 yılı bütçemizin hayırlı olmasını temenni ediyor, heyetinizi saygıyla selamlıyorum.”