Dülger yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Karaman sanayisine büyük katkı sağlayacak ve ekonomimizi daha da güçlendirecek olan Karaman Serbest Bölge Projesi'nde önemli mesafeler kat edildi. Karaman TÜMSİAD ailesi olarak şehrimize büyük katkı sağlayacağına inandığımız Serbest Bölge konusundaki gelişmeleri yakinen takip ediyoruz. Serbest Bölge sağlayacağı ekonomik ve lojistik avantajların yanı sıra yeni genç girişimcilere de ilham kaynağı olacaktır. Nitekim ilimiz de işsizliği aşağı çeken, ihracatı yükselten, gelişen ve özveri ile güzel ülkemizin ekonomisine katkı sağlayan girişimcilerimiz var.

Ülkemiz 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlerken, Karaman olarak sanayi, ticaret, ekonomi, ve kültürel anlamda bu gelişmelere hızlı bir şekilde entegre olma gayretindeyiz. Öngörümüz belli, dünyada gıda tüketimine çok ihtiyaç var ve çok stratejik bir aralığa gelecek. O zaman biz gelecekle ilgili Karaman sanayisine uygun, gıdada yeni gelişmeleri bünyemize katmalıyız. Mevcut organizasyon kabiliyetimizle yeni ürünler üretemeyiz. İlimizde kurulacak Serbest Bölge modeli sayesinde rekabet şansımız yükselecek ve bölgemizle ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

Ticari faaliyetleri kapsayan Serbest Bölgeler 1930’lardan itibaren Tüm Dünya’da yaygınlaşırken sınai üretim faaliyetlerini içeren bölgeler ise 1960’lardan sonra hızla çoğalarak üretken sermayenin uluslararasılaşmasında adeta bir üs gibi işlev görmüştür.

Serbest bölgeler Dünya’da kurulduğu ülkelere genellikler aşağıdaki katkıları sağlamıştır.

  - Ülkelerin gelir ve istihdamını arttırmıştır,

  - İmalat sanayii ihracatını ve çeşitliliği arttırmış ve bu yolla döviz girişini arttırmıştır.

  - Personelin niteliğini, kalifiyesini arttırmıştır,

  - Kolay Teknoloji transferi sağlamıştır,

  - Bölgesel kalkınmayı arttırmıştır.

1953 yılında çıkarılmış olan 6209 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun yerine geçecek yeni yasa taslağı Özel İhtisas Komisyonu’nda saptanan ilkeler doğrultusunda hazırlanarak 3 Mayıs 1985 tarihinde 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren serbest bölge kurma çalışmalarının hukuki temelleri oluşmuş ve serbest bölgelerin ufku açılmıştır. Serbest Bölgeler Kanunu ile ihracata dayalı üretim ve yatırım, teşvik edilerek döviz biçiminde sermayeye olan gereksinim giderilmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda Türkiye’ de aşağıdaki haritada serbest bölgeler kurulumu ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Peki Ülkemize ve Karaman’ımıza serbest bölge kurulması ilimize avantajları nedir?

%100 KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI

Serbest Bölgede üretim yapan firmalar, Türkiye’de dönem sonunda ödemekle mükellef oldukları Kurumlar Vergisi’nden istisna edilirler.

%100 GELİR VERGİSİ İSTİSNASI

Gerçek ve tüzel kişilerin serbest bölgelerde gerçekleştirdikleri üretim faaliyetleri sonucu elde ettikleri kazanç ve iratlar Gelir Vergisi’ne tabi değildir.

MUHTASAR ÖDEMESİ MUAFİYETİ
Üretiminin %85’ini ihraç eden kullanıcılar personel için gelir vergisi ödenmediğinden %25-40 oranında ucuz işçilik sağlanır.

KDV MUAFİYETİ
Türkiye’den serbest bölgeye yapılan mal ve hizmet satışı ihracat sayıldığından, söz konusu mallar ve hizmetler katma değer vergisinden muaftır.

SERBEST KÂR TRANSFERİ
Serbest bölgede elde edilen kâr ve iratlar Türkiye dahil istenilen herhangi bir ülkeye, kambiyo mevzuatına uygun olarak, vergilendirilmeden serbestçe transfer edilebilir.

GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ
Serbest Bölgelere giren mallar gümrük vergisinden muaftır.

KKDF MUAFİYETİ
Kabul kredili ithalatlarda uygulanan %3 oranındaki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu serbest bölge içinde uygulanmaz.

UCUZ ENERJİ KULLANIMI
Serbest Bölgelerde elektrik ve yakıt KDV’den muaf olduğu için, ucuz enerji kullanımı mümkündür.

MİNİMUM BÜROKRASİ
Serbest Bölgelerde bürokrasi en aza indirgenmiştir.

DİĞER MUAFİYETLER
Serbest Bölgelere mal girişinde fiyat kalite standartları uygulanmaz.

Biz Karaman TÜMSİAD ailesi olarak; güzel şehrimizde çalışmaları devam eden Serbest Bölgesine katkı sağlayan öncelikle Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, emeği geçen herkese ve Karaman ve ülke ekonomisine katkı sağlayan bütün girişimcilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.”