Karaman'da bu yıl 736. Türk Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan özel Türkçe Treni, İzmir Basmane Tren Garı'nda düzenlenen törenin ardından "Roman Dili Türkçe, Şiir Dili Türkçe, Eleştiri Dili Türkçe" teması ile Karaman'a hareket etti. 
Karaman Belediyesi tarafından 736. Türk Dil Bayramı dolayısıyla, İzmir Basmane Garı'nda uğurlama töreni düzenlendi. Törene; Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Konak İlçe Belediye Başkanı Hakan Tartan, sivil toplum kuruşları, davetliler ve üniversite öğrencileri katıldı.
Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanının okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Konak Belediye Başkanı Tartan, "736 yıl önce başlayan coşkunun bir güzelliği, yeni bir kutlamasında bir aradayız. İzmir'de bu vagonlara sevgi, saygıyı barışı dostluğu üfledik; İzmir üzerinden Karaman'a gönderiyoruz. Başta Ulaştırma Bakanımız olmak üzere bürokratlarımıza, demir yollarımıza, ilgili müdür ve ilgililere, hepsine çok teşekkür ediyorum" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Aydoğan ise, "Çok ihtiyacımız olduğu bir konuda Türk Dil Treni'ni uğurluyoruz. Milletin millet olması için her şartın başında dil geliyor. Bunu kaybettiğimiz zaman milletleri kaybedersiniz. Karamanoğlu Mehmet Bey, 736 yıl önce bunu görmüş ama o günden bugüne ne yaptığımızı, nasıl gittiğimizi sorgularsak biraz üzülürüz. İşte onun için Karaman Belediyesi'nin başlattığı ve ısrarla sürdürdüğü bu bayramı, her sene geniş çapta, geniş yerlere yayılarak sürdürmeliyiz" diye konuştu.

"KARAMAN'DA 52 YILDIR KUTLANIYOR"
Karaman Belediye Başkanı Uğurlu da, "Karaman olarak çok değerli bir bayramı yaşıyoruz. 736 yıldır Türkçe konuşan bütün Türk dünyası, sevgiyle gerçekten gönülden kutlamaktadır. Resmi bir bayram gidişatı içerisinde Karaman'da yaklaşık 52 yıldır aksatmadan kutluyoruz. Bütün dünyada bize verilen rakamlara göre Türkçe konuşan 270 milyon kişi, Mehmet Bey'in bir hatırasını devam ettirmektedir. Birbirini anlayan ve gönül veren bu 270 milyon insan, bu Türkmen'e çok şey borçluyuz" ifadelerini kullandı.
Trende Türkiye Yazarlar Birliği bünyesinde yazarlar ve çizerlerin olacağını da aktaran Uğurlu, "75 üniversiteden 400'ün üzerinde öğrenci trende olacak. Türk dünyasının ayrı noktalarından gelmiş 150'ye yakın, o ülkelerin ulusal sanatçıları olacak. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde bir kurultay yapacağız. Sonra Konya'ya geçeceğiz. Üniversitelerin katkısıyla kurultay yapacak ve oradan da Karaman'a geleceğiz. Türkçe için hoş bir seda bırakacağız. Afyonkarahisar ve Konya'da üniversite öğrencilerine çeşitli etkinlikler sunacağız. Bundan böyle Türkçe bayramları, dil bayramları, her yapıldığı sene mutlaka tarihe not düşülecek ve kalıcı eserler bırakacağız. Karaman'da dinlendiğine inandığımız Yunus Emre'nin divanını ve nasihatlerini 10 binlerce bastırdık. Türk dünyasından masalları, hikaye kitaplarını yayına hazırladık ve Türkçe Treni'nin uğradığı yerlerde bu kitapları dağıtacağız. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Cemil Çiçek, Karaman'a gelecek ve Piri Reis'in görkemli bir sergisini açacak. Karaman tarihi eserler olarak fevkalade zengin varlıklara sahip. Onlardan bir tanesi de Hatuniye Medresesi. Bu görkemli mekanda bu Piri Reis'in sergisini açacağız. Yunus Emre sofrasını 13. yüzyılın yemek listesiyle açacağız. 10 kişiyle bu sofrayı paylaşacağız ve bu 10 bin kişiye kısmet olursa 'diş kirası' sunacağız. 150 sanatçıyla coşacağız. Balkanlardan gelen 40 aileye evlerimizi yuvalarımızı açtık. Üniversiteli gençler Hz. Yunus Emre'nin şiir dilini konuşacaklar ve bunu bildiri sunarak dünyaya yayacaklar" şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Karaman Belediye Başkanı'na Konak Saat Kulesi'nin biblosunu hediye etti. Basmane Garı'ndaki tören ise, Selçuklu Mehteran Takımı'nın gösterisiyle sürdü. Törenin ardından Türkçe Treni, Afyonkarahisar'a hareket etti. Afyonkarahisar'dan Konya'ya uğrayacak olan Türkçe Treni'nin yolculuğu, Karaman'da sona erecek.