735. Türk Dil Bayramı etkinlikleri içerisinde yer alan Türkçe Treni 10 Mayıs 2012 Perşembe günü Ankara Garı'ndan başladığı yolculuğunda Kırıkkale ve Kayseri'de etkinlikler gerçekleştirdikten sonra Karaman'a ulaştı.

11 Mayıs 2012 Cuma günü saat 20:00'de Vali Süleyman KAHRAMAN'ın da içinde bulunduğu Türkçe Treni, Karaman Milletvekili Mevlüt AKGÜN, Garnizon Komutanı J.Alb.Selçuk BOZ, Belediye Başkanı Dr. Kamil UĞURLU, Cumhuriyet Başsavcısı M.Kemal ÇOKDİNÇ, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet ÖZTUNÇ, Vali Yardımcısı Ferhat BURAKGAZİ, Vali Yardımcısı Vekili Erkan İsa ERAT, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa BAYIR, protokol üyeleri, kalabalık bir vatandaş topluluğu, basın mensupları ve öğrenciler tarafından Mehteran eşliğinde karşılandı.

Karşılamanın ardından Türkçe Treni yolcuları, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar Tren Garından Fenar Alayı ve Mehteran eşliğinde kent meydanına kadar yürüdü.

Türkçe Treni'nde yolcu olarak Karaman'a gelen 75 üniversiteden yaklaşık 200 öğrenciye büyük sevgi gösterilerinin yapıldığı kent meydanındaki programda konuşan Belediye Başkanı Dr. Kamil UĞURLU Yunus Emre'nin, Mevlana'nın yurdu olan Karaman'ın konukseverliğine dikkat çektiği konuşmasında "Değerli katılımcılar, güzel ülkemizin farklı üniversitelerinden gelen öğrenci kardeşlerim, İmaret Camii'sinin kapısında "Kapımız açıktır girene, lokmamız helaldir yiyene" diye yazar. Ben bu mutlu ve anlamlı bayramımızda bizleri yanlız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Dil Bayramımızın İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Karaman Milletvekili Mevlüt AKGÜN ise programda yaptığı konuşmasında "Türkçe Treni ile Türkiye Cumhuriyeti Başkenti'nden Türkçenin Başkenti Karaman'a gelen çok değerli misafirler, üniversiteli gençler, Türkiye sevdalıları hepiniz hoşgeldiniz. Dil Bayramımızın, Türkçe Trenimizin Karaman'ımıza, Ülkemize ve Türkçe'mize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Bizimkisi bir Türkçe sevdası. Karaman'ın yapmak istediği etkinliğin özeti bu. Gerçekten Anadolu'da dil birliğinin bozulduğu, Anadolu'da Türk birliğinin sarsıldığı bir dönemde Karamanoğlu Mehmetbeyin yayınladığı ferman ile Türkçe'nin Anadolu'da köklü bir çınar halinde yeşermesine vesile olmuş ve Türkçe'yi bir devlet dili olarak ilan etmiştir. Bizler de Karamanoğlu Mehmetbey'in torunları olarak bıraktığı mirasa sahip çıkmaya çalışıyoruz. Dil Bayramımızın İlimize, Ülkemize ve Türkçemize hayırlı olmasını diliyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Vali  Süleyman KAHRAMAN ise dilimizin Türk insanı arasındaki bağlayıcılığına vurgu yaptığı konuşmasında "Yoldan geldik; ama yorgun değiliz… Türkçeye gönül verenlerden selamlarla geldik ve Türkçeye gönül verenlerin samimiyetiyle karşılandık… Bu büyük bir sevinç, büyük bir onur… Gördük ki nereye gidersek gidelim, bu toprağın insanıyla gönlümüz bir… Çünkü Türkçenin her kelimesi bu toprağın acılarından ve sevinçlerinden doğmuş… Aynı kelimeleri konuşuyoruz; çünkü gönülleriz aynı aşkla çarpıyor…

Bu birliktelik, bu beraberlik elbette ki birilerini kıskandıracak. Elbette ki gönüller arasındaki bu bağı koparmaya çalışanlar olacak… Ama “dil ile bağlanan, diş ile çözülmez” demiş atalarımız… Bizim özümüz bir, bizim sözümüz bir…

Türkçe Trenimiz sevinçle ve umutla döndü Türkçenin Başkentine… Bugün dünyanın dört bir yanında bizim şanlı mazimize, bizim birlikteliğimize imrenen milletler var. Çünkü biz kutlu bir medeniyetin varisleriyiz ve kutlu bir medeniyetin sözcüleriyiz. Çünkü bu medeniyeti Hz.Yunus gibi “Yaratılanı Yaratan’dan ötürü sevmenin” gerekliliğine inanan gönül erleri inşa etmiştir. Ve “sevelim-sevilelim” diyen Hz.Yûnus, “kapımız açıktır girene, lokmamız helâldir yiyene” diyen İbrahim Bey’in gönlündeki aşk bugün de tüm dünyanın umududur.

Sözlerime Türkçenin ufkumuzda yeni kapılar açmasını, Türk Dil Bayramı’nın ilimize, ülkemize ve insanlığa yeni sevinçler, yeni umutlar yaşatmasını temenni ediyorum. Hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyor, akşamınız hayırlı olsun diyorum" dedi.

Program Karamanlı Yarenler grubu konseri ve Dilek fenerlerinin gökyüzüne bırakılmasıyla sona erdi.