- MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÖMER DİNÇER:
- "BİR TOPLUMUN KÜLTÜR DÜZEYİNİN YÜKSELMESİ DİLİNİN GELİŞMİŞLİĞİ İL DOĞRU ORANTILIDIR"
- KARAMAN VALİSİ SÜLEYMAN KAHRAMAN:
- "TÜRKÇE TRENİNİN SADECE ŞEHİRLERARASINDA DEĞİL GÖNÜLLER ARASINDA BİR YOLCULUK GERÇEKLEŞTİRİCEKTİR"
- KARAMAN BELEDİYE BAŞKANI:
- "TÜRKÇE KARAMAN'DA DÜZGÜN KONUŞULUR ÇÜNKÜ ŞEHİRLER VE TOPLUMLAR BİR UCUNDAN TARİHLERİNİ YAŞARLAR BU KURALDIR"


735. Türk Dil Bayramı etkinlikleri çevrçevesinde hazırlanan özel Türkçe Treni düzenlenen törenin ardından Ankara Garı'ndan yola çıktı. 

Karaman Valiliği ve Karaman Belediyesi tarafından 735. Yıl Türk Dil Bayramı dolayısıyla Ankara Garı'nda özel bir program düzenlendi. Düzenlenen Programa Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Karama Valisi Süleyman Kahraman, AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu ile sanatçılar, yazarlar ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. 
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Çok değerli bir trenin yolcularını uğurlamak üzere burada bulunuyoruz. Aslında bütün yolculukların başlangıcı bir veda, ayrılık ifade eder ve içinde kısmen de olsa hüznü anlatır. Bu yüzden birçoğumuz bu uğurlama törenlerinden ayrılıklardan tren garlarından çok fazla hoşlanmaz. Ama bu trenin adı da yolcuları da gideceği yerde hiçbirimizin yabancısı değil. Birazdan kalkacak olan Türkçe Treni aralarında bize anadilimizin zenginliğini , önceliklerini gösteren yazar ve sanatçılarla birlikte tüm değerli yolcularını anayurduna, yani ilimize götürecek" dedi.
Türkçeyi mukaddes bir emanet kabul eden Karaman halkının selamıyla konuşmasına başlayan Karaman Valisi Süleyman Kahraman,"Karaman Hazreti Yunus Emre’nin yurdudur. Karaman, Mehmet Bey’in yurdudur. Türkçe Karaman’a onların emanetidir. Ve Karaman bu mukaddes emanetin ehli olmayı, kendine dert edinmiş kadim bir şehirdir. Böyle mukaddes bir emaneti taşımak Karaman için hem bir onur hem de sevinç kaynağıdır. " diye konuştu.
AK Parti Karaman Milletvekli Mevlüt Akgün, "Bir sevgi trenini Ankara'dan, Karaman'a uğurlamak üzereyiz. Dil insanlar arasında ileşimin temel aracı. Duygunun düşüncenin kültürlerin insanlar arasındaki aktarımda en temel araç dildir. Dil aynı zamanda milletleri millet yapan temel unsurların başında geliyor. Tarih boyunca dillerini kaybede milletlerin tarih sahnesinden kaybolduğu ancak diline sahip çıkan onu yeşerten geliştiren güzelleştiren milletlerin de tarih boyunca varlıklarını devam ettirdiklerin görüyoruz. Dolayısıyla Türkçe bizim milli kimliğimiz, onurumuzdur" diye konuştu.    
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, "Sadece Türkçemize değil, ülkemizin dünyamızın kültürüne, barışına önemli katkıları olacak Türk Dil Bayramını kutluyorum" şeklinde konuştu.  
Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, "Türkçe Karaman'da düzgün konuşulur. Çünkü şehirler ve toplumlar bir ucundan tarihlerini yaşarlar, bu kuraldır. Yunus Emre'nin Karaman'ın semalarında gezinen, yankılanan sesini bugün de duyarsınız ve şehirde konuşulan Türkçe'nin gerçekten Yunus Emre'nin mirası olduğunu hissedersiniz. Bugün Kırıkkale'ye yarın Kayseri'ye ertesi gün Karaman'a ses bayrağımızı dalgalandırmaya gidiyoruz. Vardığımız duraklarda öğrencilerimize ve halkımıza tiyatrolar sunacağız, söyleşiler yapacağız, kitaplar hediye edeceğiz. Binlerce kitap sunacağız. Hazreti Yunus Emre'nin divanının nasihatler kitabını ve Yunus ile İlgili önemli araştırmaları toplayan bir yayını Türkçe'nin en güzel masal kitaplarını dağıtacağız" dedi. 

Konuşmaların ardından Türkçe Treni 75 ayrı üniversiteden 200'ü aşkın öğrenciyle beraber önce Kırıkkale'ye ardından Kasyeri ve son olarak Karaman'a Bakan Dinçer'in emriyle yolculuğuna çıktı.