IPARD II Lansman toplantılarının Karaman İl Koordinatörlüğü Karaman Demosan Otelde düzenlendi. Törene Vali Murat Koca, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prf. Dr. Sabri Gökmen, protokol üyeleri, yatırımcılar ve Karamanlı vatandaşlar katılım sağladı.

IPARD Programı kapsamında Karaman’a kazandırıp ödemesi tamamlanan 83 tesisin toplu açılışının yapıldığı törenin açılış konuşmasını yapan TKDK Karaman İl Koordinatörü Özgür Öztürk, IPARD Programı kapsamında Türkiye’ye kazandırılan yatırımlara değindi. Karaman özelindeki yatırımları tanıtan Öztürk, yatırımcılara ve söz konusu yatırımların hayata geçmesinde TKDK’ya destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. IPARD-II Programını da tanıtan Öztürk, 18 Aralık’ta çıkılan çağrı ilanı ile yeni dönemin başladığını ve IPARD-II ile kırsal kalkınma adına yapılan yatırımların süreceğini belirtti.

TKDK Karaman İl Koordinatörlüğü tarafından Karaman ekonomisine kazandırılan “Armutlu Güneş Enerjisi Santrali Projesi” ile alakalı kısa bir video yayınlandı.  Öztürk, Yenilenebilir enerji yatırımları ile ilgili olarak: “Karaman’da Türkiye’de güneş enerjisi potansiyeli yüksek olan iller arasında yer almaktadır. İl Koordinatörlüğü olarak, 13. Başvuru Çağrı döneminde başvurusu alınan, yenilenebilir enerji yatırımı içeren projelerin yatırımı tamamlanarak faaliyete geçmiştir. Bu yatırımlardan, Armutlu Yem Gıda Hayvancılık Sanayi Ve Ticaret A.Ş. tarafından sunulan “Armutlu Güneş Enerjisi Santrali Projesi” hem Türkiye’de hem de Karaman’da ilk projelerden biri olmuştur. Aynı zamanda kullanmış olduğu tracker sistem, çift eksenli takip sistemi, meteoroloji istasyonu ile kar, nem, rüzgar ve basınç ölçümlerini yapıp otomatik olarak konum alabilen son teknoloji bir yapıya sahiptir. 120 Kw kurulu kapasiteli, 649.134,45 TL bütçeli süt toplama merkezi güneş enerjisi üretimi projesi ilimiz için güzel bir örnek olarak ortaya çıkmıştır. Kurumumuzca sağlanan hibe destekleri ile ilimizde tarımsal işletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması, maliyetlerin azaltılması ve istihdama katkı sağlanması yanında, ilimizin güneş potansiyelinin değerlendirilerek yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması da hedeflendiğini” belirtti.

TKDK, Karaman’a 2013 yılından itibaren toplam yatırım tutarı 53 Milyon TL olan 90 proje kazandırdı. TKDK’nın yaklaşık 20 Milyon TL hibe ödediği söz konusu yatırımların 83'ü tamamlandı. Törende, protokol konuşmalarının ardından bu yatırımların açılışı gerçekleştirildi ve yatırımcılara temsili çekleri takdim edildi.

Tören, tüm katılımcılarla çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.