TÜRKİYE YARIN SANDIK BAŞINDA
Türkiye genelinde seçmenler  yarın  4 yıl boyunca görev yapacak milletvekillerini seçmek için sandık başına gidiyor.
Yarın yapılacak olan 25.Dönem Milletvekili  Genel Seçimlerinde yurt içinden 53 milyon 741 bin 838 kişi oy kullanacak. 18 yaşını doldurmuş  1 milyon 103 bin 258 genç ilk kez oy kullanacak.31 siyasi parti ile 165 bağımsız adayın yarışacağı genel seçimlerde 81 ilde 174 bin 240 sandıkta oy kullanacak.

Seçmenler yarın yapılacak olan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde tüm yurtta 08.00 ile 17.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.


SANDIĞA GİDERKEN KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN!

Oy vermeye giderken yanınıza mutlaka Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden herhangi birini mutlaka almalısınız. Aksi halde sandık görevlileri oy verme işleminize izin vermeyecektir.

NASIL OY KULLANACAKSINIZ?

Seçim görevlileri tarafından size verilecek olan birleşik oy pusulası, zarf ve mühürle birlikte YSK tarafından hazırlanan seçim kabinine girilecek. Tercih ettiğiniz siyasi partinin veya bağımsız milletvekilinin hemen altında bulunan yuvarlak alan size verilen “EVET” veya “TERCİH” mührüyle işaretlenecek. Burada dikkat etmeniz gereken nokta mührü dairenin dışına taşırmadan basmak olmalı. Daha sonra ise oy kullanılan pusula, görevliler tarafından verilen zarfa koyularak kabinden çıkılacak. Eldeki zarf ise seçim yetkililerinin göstereceği sandığa atılacak ve sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı da atarak oy verme işlemi tamamlanacak.

GÖRME ENGELLİLER NASIL OY KULLANACAK?

Görme engelliler, felçliler veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemez (298/93-2). Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez ve oy kullanma sırasında yardım edemez.

OY KULLANMAYANLARA PARA CEZASI

Seçimde oy kullanmayanlara da para cezası verilecek. Ceza miktarı, Maliye Bakanlığının Parasal Sınırlar ve Oranları Hakkındaki Genel Tebliği dikkate alınarak belirlenecek.
      
Türkiye'de son yapılan cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmayanlara verilecek ceza 22 lira olarak belirlenmişti.

SEÇMENİ ENGELLEMEK
Seçmenin sandık yerine gelmesini engelleyenlere bir yıldan 4 yıla kadar hapis verilecek. Suçun memuriyet nüfuzunun veya herhangi birinin salahiyetini suistimal suretiyle işlendiği tespit edilirse ceza 2 yıldan az olmayacak.
      
Sandık seçmen listesine kayıtlı seçmenin sandık alanına girmesine veya oy kullanmasına engel olanlar da 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
      
Seçmenin oy kullanmasını engellemek amacıyla tehdit, cebir veya şiddet kullananlara 3 ila 5 yıl hapis cezası verilecek.  Suçun birden fazla seçmene karşı işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılacak.
Başkasının adıyla oy kullananlar
      
Oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunan veya buna teşebbüs edenlere 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.
      
Seçme yeterliliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs eden veya oy verenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Başkasının adıyla oy kullanma teşebbüsünde bulunan veya verenler ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Mükerrer oy kullanan veya buna teşebbüs edenlere de aynı ceza uygulanacak.
      
SANDIĞI ÇALANA HAPİS
      
Oy sandığının yerini değiştiren, bunu açan, çalan veya tahrip edenler ya da içindeki oy zarflarını alan, çalan ve değiştirenler 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak.

KARAMAN'DA KAÇ KİŞİ SANDIK BAŞINA GİDECEK

Yüksek Seçim Kurulu’ndan alınan bilgiler doğrultusunda,Karaman'da seçmen sayıları ve sandık sayıları il, ilçe, mahalle ve köy olarak belli oldu. İl ve İlçeler dâhil olmak üzere toplam 406 sandıkta 167 bin 295 seçmen oy kullanacak.

Karaman Merkez İlçesi; 63 mahalle 306 sandıkta 103.911 seçmen, 93 köy 118 sandıkta 20.559 seçmen olmak üzere toplam 124.470 seçmen oy kullanacak.
 
Ayrancı İlçesi; 4 mahalle 7 sandıkta 1.751 seçmen, 22 köy 27 sandıkta 4.901 seçmen olmak üzere toplam 6.652 seçmen oy kullanacak.
 
Başyayla İlçesi;5 mahalle 6 sandıkta 1.308 seçmen, 4 köy 7 sandıkta 1.459 seçmen olmak üzere toplam 2.767 seçmen oy kullanacak.
 
Ermenek İlçesi; 32 mahalle 56 sandıkta 13.253 seçmen, 26 köy 39 sandıkta 8.306 seçmen olmak üzere toplam 21.559 seçmen oy kullanacak.
 
Kâzımkarabekir İlçesi; 8 mahalle 8 sandıkta 2.220 seçmen, 6 köy 6 sandıkta 899 seçmen olmak üzere toplam 3.119 seçmen oy kullanacak.
 
Sarıveliler İlçesi; 18 mahalle 23 sandıkta 5.415 seçmen, 8 köy 13 sandıkta 3.313 seçmen olmak üzere toplam 8.728 seçmen oy kullanacak.


Yarın yapılacak olan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde siyasi partiler seçmenleri hem oylarına sahip çıkmak, hem de vatandaşlık görevlerini yerine getirmek için sandık başlarına davet ediyor.