Çin'in Vuhan kentinde baş gösteren ve dünyaya yayılan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) pandemi yani tüm dünyayı etkileyen salgın ilan ettiği koronavirüs (Kovid -19) giderek kaygı yaratmaya devam ediyor. Ölüm ve vaka sayasında her geçen gün artış yaşanıyor.

Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı altıya yükseldi. Virüs Umre'den dönen bir kişide görüldü. Umre'den 21 bin kişi dönüş yapacaktı. Pazar günü son 5 bin 300 kişilik kafilenin dönmesi bekleniyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, umreden dönen son 5 bin 300 vatandaşın hem kendi sağlıkları hem de çevresindeki insanları korumak için 14 gün boyunca evlerinden çıkmamaları ve ziyaretçi kabul etmemeleri gerektiğini belirtti.

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda umreden dönenlerin 14 günlük karantinaya sıkı bir şekilde uymasını talep etti ve "Lütfen ziyaretçi kabul etmeyin" dedi.

Koronavirüsle ilgili gelişmeler şöyle: 


10.30 - Umre'den gelenler karantinaya alınıyor

Umre'de bulunan 21 bin kişinin Türkiye'ye dönüşü tamamlanıyor. Diyanet İşleri Başkanı, kalan son 5 bin 300 kişinin Pazar günü Türkiye'ye döneceğini açıklamıştı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, umreden gelenlerin Konya ve Ankara'da yurtlarda karantinaya alındığını açıkladı. 10 bin 330 kişinin karantina altında olduğu ileri sürüldü.

Umre'den dönenler arasında bir kişinin koronavirüs taşıdığı tespit edilmişti.

Ankara Gölbaşı'nda bulunan KYK yurtlarında sabaha karşı saat 3.00 sularında öğrencilerin yurtları boşaltması gerektiği anons edilerek, yurtların karantina bölgesi olarak ilan edildiği açıklandı. 

Öğrencilerin yurttan çıkmaları yönünde yurt yönetimlerine Sağlık Bakanlığı'ndan talimat geldiği söylenirken, umreden gelenlerin yerleştirilerek 14 gün karantinada tutulacağı söylendi.

Sabaha karşı apar topar saat 3’te odalarından çıkarılan öğrencilerin tüm eşyalarını alamalarına bile izin verilmedi.

Bazı öğrenciler kalacak yeri olmadığından geceyi otogarda geçirmek zorunda kalacağını söylerken, daha önce umreden gelenlere karantinanın uygulanmamış olması da tepki çekti.

Ankara'daki yurtların isimleri ve kalanların sayısı şöyle:

Şehit Özel Harekat: 2064

Milli İrade: 1880

Gölbaşı: 1448

Toplam: 5392

Konya'daki yurtların isimleri ve kalan misafir sayısı ise şöyle:

Tahir Büyükkörükçü: 2228

Kutalmışoğlu: 2710

Toplam: 4938

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da umreden dönenlerin karantinaya alınmasıyla ilgili Twitter'dan açıklama yaptı. Kalın, şunları yazdı:

"Umreden dönen vatandaşlarımızın sağlık kontrolleri yapıldı ve yurtlarda karantinaya alındı. Sağlık Bakanlığımızın tedbir ve tavsiyelerini özenle ve titizlikle uygulayalım. Koronaya karşı mücadelede rehavet ve panik yok, tedbir var. Bu hepimizin ortak mesuliyetidir."