Antrenman koşusu, farklı koşucular için farklı şeyler ifade edebilir, ancak esasen, hedef yarışınızdan birkaç hafta veya ay önce koştuğunuz bir yarıştır. Kondisyon seviyenize ve hedeflerinize bağlı olarak, antrenman yarışı tam bir çabayla yapılabilir. Bir antrenman koşusu düşünmenin iki ana nedeni vardır.

Fiziksel Kondisyonunuzu Yükselttin

Birincil neden, kondisyon seviyenizi değerlendirmek söz konusu olduğunda bedeninizi koşuya hazırlamak çok önemlidir. Örneğin, bir maraton için antrenman yapıyorsanız ve yarı maratonu hedef hızda kolayca koşabiliyorsanız, doğru yolda olduğunuzu bileceksiniz. Fiziksel kondisyonunuzu ve kalp ritminizi ölçebilmek, spor salonlarında eğitmenler ile antrenman yaparken önemlidir. Son yıllarda akıllı saatler sizin kalp ritminizi de ölçmekte kullanılabiliyor. Koşarken akıllı saat takmanızı tavsiye ederiz. Öte yandan, bir hazırlık yarışı beklendiği gibi gitmezse, antrenman veya zaman hedeflerinizi ayarlamanıza yardımcı olabilir. Koşucu olmak oldukça zor ve zahmetli, ama hayatınızı ve sporunuzu iyileştirmek için en önemli kısım ise kullandığınız koşu ayakkabısıdır.

Koşu Yaparken Ne Giyilmelidir?

Ayarlama yarışları, büyük bir yarış için kostümlü prova görevi de görebilir. Yarış gününde yeni bir şey denemenin asla iyi bir fikir olmadığını hepimiz biliyoruz, bu nedenle bir ayar yapmak kıyafetlerinizi, ayakkabılarınızı, yakıtınızı ve tüm rutininizi test etmek için mükemmel bir fırsattır. Kolay bir koşuda işe yarayan bir spor içeceği veya jeli, daha zorlu bir çabanın ortasında oldukça farklı hissettirebilir. Adidas ayakkabı gibi konforlu ayakkabılar ile yarış benzeri koşullarda egzersiz yapmak, vücudunuzun nasıl tepki verdiğini anlamanın harika bir yol olacaktır.

Hedeflerinizi Belirleyin

  • Antrenman takviminize bir ayar yarışı eklemeye hazırsanız, zamanlama ve mesafe hedef yarışınıza bağlı olacaktır.
  • Hedef yarışınız 10 Km ise, büyük günden iki ila üç hafta önce 5 Km koşmayı hedefleyin.
  • Maraton için antrenman yapıyorsanız, yarıştan üç ila dört hafta önce bu sürecin daha uzun antrenman gerektirdiğini unutmayın.
  • Birçok koşucu, formlarının bir göstergesini almak için dört hafta önce yarı maraton koşmayı sever. Ek olarak, maratondan iki hafta önce bir 10 Km planlamak isteyebilirsiniz.
  • Hedefleriniz kendinize göre makul şekilde belirlerseniz motivasyonsuzu sürekli yüksek tutabilirsiniz.

Antrenman Yapmanın Önemi

Bir ayarlama yarışına yaklaşmanın bir yolu, onu tüm gücüyle çalıştırmaktır. Sahip olduğunuz her şeyi verdikten sonra, yarış sonuçlarınızı tahmini bir hedef yarış süresine dönüştürmek için çevrimiçi bir hız hesaplayıcıya kullanın.

Antrenmanları, hedef hızı alıştırması için bir fırsat olarak da kullanabilirsiniz. Örneğin, takvimde 10 Km koşu varsa, birkaç hafta önceden 5 Km yarışı yapmayı deneyin, ancak bunu hedef 10 Km hızınızda yapın. Hedeflerinize yavaş ulaşmak uzun ve zor bir yolculuk gibi görünebilir ama motivasyonunuzu yüksek tutmanız çok önemli. Koşarken sizi motive edecek diğer önemli öğe de müzik olabilir. Koşarken kulağınızdan düşmeyecek ve iyi müzik kalitesine sahip bir bluetooth kulaklık olacaktır.