Yerden ısıtma sisteminde su (25-40 ° C), zemin makyajına monte edilmiş ve entegre edilmiş bir dizi polietilen borudan dolaştırılır. Boru daha sonra merkezi olarak yerleştirilmiş bir manifolda bağlanır. Her odanın sıcaklığı gerektiği gibi oda termostatı ile ayrı ayrı kontrol edilebilir. Her oda termostatı, radyatörlerle ısıtılan bir odadan 2 ° C daha düşük bir değere ayarlanabilir. Bunun nedeni, yerden ısıtmanın,% 30 radyan ısı ve % 70 konveksiyon ısısı yayan radyatörlere kıyasla % 70 radyan ısı ve % 30 konveksiyon ısısı sağlamasıdır. Bu, yerden ısıtma sisteminin evinizi ısıtmanın daha verimli bir yolu olduğu anlamına gelir. Her oda, her odanın zaman ve sıcaklık kontrolüne sahip olmasına izin veren programlanabilir bir oda termostatı ile kontrol edilebilir, bu termostatlardan herhangi biri ısı gerektirdiğinde, manifoldun üst gövdesine takılan elektronik olarak çalıştırılan bir vanayı (aktüatör) açar, bu daha sonra pompanızı çalıştırır ve ısı kaynağınızı ateşler. Manifold üzerindeki her döngü, tipik olarak oda başına bir döngü kendi kontrolüne sahip olabilir.

Radyatörler ısıyı konveksiyon akımları ile dağıtır ve bu da cereyanlara ve sıcak noktalara neden olabilir. Radyatörler, ısıyı büyük ölçüde sıcak bir metal yüzeyden konveksiyon yoluyla bir odaya aktarır. Radyatör yüzeyinin oda hacmine göre küçük olması nedeniyle yüksek ısı girdisine ihtiyaç duyar ve ısıyı eşit olarak yaymaz. Konveksiyon akımları, daha sonra binanın etrafına dağılan ve sağlıksız bir atmosfere katkıda bulunan alerjenleri, toz partiküllerini, dumanları ve mikropları dolaştırır.

Yerden ısıtma sisteminin kurulumu kolaydır, az bakım gerektirir ve çalıştırılması çok uygun maliyetlidir. Oda, güneşten aldığımız ısı gibi, en doğal ve konforlu ısıtma şekli olan çoğunlukla radyasyonla ısıtılır. Yerden ısıtma sistemi, sıcak veya soğuk hava akımları olmadan eşit sıcaklık ve rahat bir ortam yaratır, sadece evinizin her yerinde hafif bir sıcaklık hissi verir. Camiler, spor salonları veya endüstriyel birimler gibi yüksek tavanlı odalar daha da fazla fayda sağlar. Radyatör sistemleri ile tavana yükseldikçe ısının bir kısmı anında boşa harcanır. Yerden ısıtma sistemi ile ısı, en çok ihtiyaç duyulan yerde zemin seviyesinde yoğunlaşır. Geniş alanlara sahip odalarda, yerden ısıtma, zemin alanının merkezini etkili bir şekilde ısıtmanın tek yoludur.