UNESCO’nun 2021 yılını Yunus Emre yılı ilan etmesi nedeniyle tüm ülke genelinde Yunus Emre’yle ilgili çeşitli çalışmalar ve etkinlikler yapılıyor.

Bu etkinlikler çerçevesinde merkezi Ankara’da bulunan Ankara Karamanlılar Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı (KAREV)’nın girişimleriyle Yunus Emre Hatıra Parası bastırıldı.

Merkez Bankası Darphanesinde ilk etapta bin adet bastırılan Yunus Emre Hatıra parasının tanıtımı bugün Yunus Emre Camisi ve Türbesi bahçesinde yapıldı. Tanıtım toplantısına Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, İl Emniyet Müdürü Ayhan Taş, İl Jandarma Komutanı Mustafa Çetinkaya, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Önder Demirkollu, siyasi parti il başkanları, daire müdürleri, oda başkanları, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.

KAREV Başkanı Veli Bozkır, burada yaptığı konuşmada, “2021 yılı UNESCO tarafından Yunus Emre Anma Yılı olarak ilan edildi. Ardından 29 Ocak tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle bu yıl içerisinde Bizim Yunus ve dünya dili Türkçe olarak faaliyetler yapılması uygun görüldü. KAREV Olarak bu durumdan vazife çıkartıp 'Biz ne yapabiliriz?' onu değerlendirdik. Kalıcı eserler olarak bir şeyler yapmak için çalışmalarımızı yaptık. Geldik yerelde Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımıza durumu arz ettik. Plan ve projelerimizi anlattık. Ankara'da vekillerimize arz ettik. Hatıra Para basımı konusunda Sayın Yönetim Kurulu üyemiz İhsan Duru beyinde çok büyük destekleri bu konudaki teşvikleri ve yönlendirmesiyle Hazine ve Maliye Bakanımız sayın Lütfi Elvan'a durumu arz ettik. Kendileri çok mutlu oldular. Danışmanına talimat verdi. Bir an önce bu yapılsın diye. Ardından Darphane Genel Müdürlüğüyle irtibata geçtik. Hatıra Paralar Darphane Genel Müdürlüğünde bir yıl önceden Kasım ayında bir yıl sonrası için basılacak olan bütün enstrümanların planlaması yapılıyor. Biz araya girdik. Çok başarılı bir çalışma yaptık. Önce hatıra para üzerinde neler olsun bunu değerlendirdik. Tabiki Yunus Emre Türbesi olmazsa olmaz. Bir diğer unsur Yunus Emre Divanı Karaman Nüshasının şehrimize kazandırılması buda çok kıymetli. Buna da çalışıyoruz. Yıl sonuna kadar bu müjdeyi de Karaman'ımıza vereceğiz. Yunus Emre Divanı orijinal nüshasını Karaman'ımıza kazandıracağız. Hatıra para konusunda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Darphane Genel Müdürlüğü bin koleksiyonerlerin almak için sırada beklediğini söylediği için ilk aşamada 2 bin adet altın para olarak 3 bin adet de gümüş olarak basılacak” dedi.

Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık ise yaptığı konuşmasında; “Bu yıl Yunus Emre Yılı olarak ilan edildi. Biz öteden beri bu iddiamızı sürdürüyoruz sürdürmeye de devam edeceğiz. Neler yapabiliriz noktasında hep bir araya geldik. Çeşitli platformlarda neler yapacağımızı tartıştık. Sonuçta KAREV tarafından çok güzel bir çalışma ortaya kondu. Sayın Bakanımız Lütfi Elvan tarafından da almış olduğumuz büyük destekle sonuçta ürettiğimiz bu parayla Karaman’ın gerçekten de Yunus’un şehri olduğunu bir noktada ispat etmiş olduk. Bu bizim için büyük bir mutluluk. Yunus Emre için ne yapsak yetmez. Gerçekten de yetmez. Bizim bugün yaptıklarımız yarın yapacağımızın teminatıdır. Yarın çok daha güzellerini yapacağımıza inanıyorum. Yeter ki bu birlik ve beraberliğimiz hiçbir parti gözetmeksizin hep birlikte burada bir arada bulunmamız bunun en güzel göstergesi. Ben bunu bir başlangıç bir milat olarak görüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Yunus Emre Hatıra Parası basın ve Karaman kamuoyuna tanıtıldı.

Yunus Emre ve geçmişlerimizin ruhu için dualar edildi ve lokma ikramında bulunuldu.