Amsterdam-Rai salonlarında 20 haziran tarihinde başlayacak ve 3 gün sürecek Multifestijn için hazırlıklar konusunda bilgi aldığımız Ayhan Sucu; “Geçtiğimiz yıl olduğu gibi, bu yılda esnafın ve ziyaretçilerin yüzünü güldüreceğiz.” dedi.
8. defa ziyaretçilere kapılarını 20 haziran’da açmaya hazırlanan Multifestijn, ‘Avrupa’nın en büyük aile festivali’ olmakla birlikte Avrupa’da gerçekleşen festivallerin öncüsü özelliğini de elinde bulunduruyor. Her geçen yıl kendisini yenileyerek ziyaretçilerin karşısına bir başka şehirde çıkan Multifestijn, geçtiğimiz yıl festival şehri olarak Rotterdam’ı seçerek Ahoy’da on binlerce insanı ağırlamıştı. “Türklerin Avrupa’ya göçünün 50. Yılı” dolayısı ile çok daha görkemli ve katılımcı olması için daha çok çalıştıklarını ifade eden Ayhan Sucu; “Bu nedenle Multifestijn’ı bu sene ilk defa Hollanda’nın kalbi Amsterdam’da, Hollanda’nın en büyük ve prestijli fuar-kongre sarayı Rai’da gerçekleştirmeye karar verdik.” dedi.

Farkı Farkedin

Yıl içerisinde Hollanda ve Avrupa’da gerçekleşen festivallerde umduğunu bulamayan esnaflar konusunda ne düşündüğünü sorduğumuzda duyduğu üzüntüyü dile getiren yetkililer; geçen yılda bazı festivallerde benzer olumsuzluklar yaşandığını hatırlatarak; Multifestijn’ın geçen yıl olduğu gibi bu yılda yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldırarak esnafın yüzünü güldüreceğini söylediler. Multifestijn’ın temel ilklerinden ve konseptinden taviz vermeden, her geçen yıl daha da zenginleşerek AVRUPA’nın en büyüğü haline geldiklerini anlatan yetkililer; “Yerimizde saymıyoruz. Bilgi ve birikimlerimize her yıl yenilerini eklerken, insanımıza kısa sürelide olsa hasret ve özlem giderebilecekleri güzel bir festival hazırlanabilmesi için canla başla çalışıyoruz. Katılımcı firmalar, geçen yıl tanıtım ve satış rekorları kırdılar. Kırılan bu rekorları bu sene yeniden kırmak istiyoruz” dedi.

Seyirci kalmayın, yaşayın

20 21 22 haziran ’da Rai’da gerçekleşecek olan Multifestijn, ramazan başlamadan bir hafta önceye denk geldiği için, halkın yeme, içme ve eğlenme yanı sıra ramazan ve tatil alışverişlerine çok daha yoğun bir şekilde yönelmeleri bekleniyor. Aşırı yoğunluğun hesap edildiğini ve geçen yıl 8 metre genişliğinde olan yolların bu yıl 10 metreye, 27000 metre karelik festival alanının ise 30000 metrekareye çıkarıldığını söyleyen yetkililer “ ‘Göçün 50. Yılı’na yaraşır bir şekilde geldiğimiz noktanın haklı gururunu Amsterdam Rai’da hep birlikte yaşamak istiyoruz.” dediler.

Multifestijn’ın sadece bir ünlüler geçidi olmadığının altını çizen Ayhan Sucu; Multifestijn’ın bir konser havasına sokulmayacağını söyleyerek, kitlenin beklentilerinin farklı olduğunu belirtti. Ayhan Sucu, konsept ve 2014 organizasyonu ile alakalı şunları söyledi: “Artık zaman değişti. Ünlü bir sanatçıyı izlemek, dinlemek isteyenler; iyi salonlarda bu sanatçıları gidip dinleyebiliyor. Bu sanatçıları getiren çok kaliteli organizasyonlar var. Bizim konseptimiz, düşük eşikli aile festivali. İnsanlarımız, hayatın tekdüzeliğinden ve stresten uzaklaşmak, ailece çıkıp çoluk-çocuk, genç-yaşlı erkek-kadın demeden gönül rahatlığıyla gezip yiyip içip eğlenerek bir gün birlikte geçirmek istiyorlar. Her gün karşılaşamayacakları kültürel sanatsal güzellikleri,

yemekleri, her yerde bulamayacakları ürünleri görmek istiyorlar. Geçen yıllar göstermiştir ki; esnafın ve halkın Multifestijn’a teveccühü için illa çok ünlü bir sanatçı olması gerekmiyor. Ama gelmişken izleyebileceği, bölgesel, az ünlü veya çok ünlü sanatçılarımızı da görmek onlarla aynı havayı solumak ayrı bir keyif oluyor. Ancak biz çok iyi biliyoruz ki; Kibariye, Selçuk Balcı gibi afişe ettiğimiz sanatçılarımız yanı sıra, kum sanatçımız, horon ekibimiz, masal kahramanlarımız, seramik ve cam ustalarımız gibi bir çok kültür sanatçımızda aynı zevk ve keyifle izleniyor. www.multifestijn.nl adresinden irili ufaklı bir çok programı takip edenler olduğunu biliyoruz. Fakat Multifestijn’ın kadim ziyaretçileri yazılı program dışında da bir çok sürprizle karşılaşacaklarını bilirler.” dedi.

Geri Sayım Başladı

Katılımcı firmalara ve ziyaretçilere dolu dolu 3 gün yaşatmak için geri sayımın başladığını söyleyen Kasım Samutoğlu ise; “Tema; ‘Göçün 50. Yılı’ olması münasebetiyle, 800 kişilik özel bir salon daha tutarak yabancı ülke temsilcilerinin de içlerinde bulunduğu özel davetlilerimizi en iyi şekilde ağırlamayı planladık. Kültürümüzü, sanatımızı, misafirperverliğimizi ve 50 yılda geldiğimiz noktayı en iyi şekilde göstermek, birlikte yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Multifestijn olarak bu bizim için toplumsal bir sorumluluktur. “ dedi.

Multifestijn’ın yapılacağı Rai salonu, Amsterdam merkezde ve otoyol çıkışının hemen yanında. Ayrıca Tren, metro, tramvay, otobüs gibi toplu taşıma araçlarının tamamı ile kapıya kadar gitmeniz mümkün. Multifestijn’a 7 yaşından küçükler, 65 yaşından büyükler ve engelliler ücretsiz girebiliyor. Ayrıca Kültür-sanat etkinlikleri ve konserler için ek bir ücret talep edilmiyor.