Hollanda’daki Karamanlıların biraraya gelerek oluşturdukları Hollanda Karamanlılar Vakfı (HOKAV) tarafından Schiedam kentinde iftar programı düzenledi ve yeni dönem için bazı projeler açıklandı.

Birlik ve beraberlik ortamının tesis edilmesi amacıyla tertip edilen iftar yemeğine Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral başta olmak üzere Hollanda Karamanlılar Vakfı bünyesinde faaliyetler yapan köy derneklerinin temsilcileri, HOKAV ve BizBize Karaman yönetim kurulu üyeleri, işadamları, siyasiler ile Karamanlılar katıldı.
Hokav geçici başkanı Mehmet Kabakyer konuşmasında Hokav’ın amaç ve hedefleri, geçici yönetimin faliyetleri / çalışmaları, yıl sonuna kadar yapılacak faaliyet çizelgesi, yeni yönetim yapılanması, yeni yönetimde oluşturulacak komisyonlar ile yeni yönetim tüzügü ve seçimi konusunda katılımcılara açıklamalarda bulundu.

Hokav Geçici Başkanı Kabakyer, “Hollanda Karamanlılar Vakfı HOKAV, 15 yıl önce Nusret Öksüz, Uğur Sen ve güzide arkadaşlarının gayreti ile Hollanda-Karaman ekseninde hemşehrilerimiz için dil, din ve kültür alanında faaliyetlerine başladı. HOKAV Hollanda’da yaşayan Karaman’lı hemşehrilerimiz için geçtiğimiz  15 yılda sosyal anlamda, geleceğimize sahip çıkma anlamında, hemşehrilericilik ve dostluk bağlarının güçlenmesi anlamında önemli, örnek gayretleri ve faliyetleri olmuştur. Bu bağlamda vakfımızın örnek hemşehri faaliyetleri Hollanda’da yaşayan Karamanlılar’ın sosyal anlamda da zirverye çıkması noktasında büyük bir şans olmuştur.”
“Geçtimiz zaman zarfında vakfımız yaptığı görüşmeler ve edindiği izlenimler doğrultusunda yeni bir yönetim yapılanmasına gidilmesini uygun görmüştür. Özellikle Karamanlılar için gayret gösteren, faaliyet düzenleyen derneklerin tek bir çatıda toplanması, bölünmeyi önlemek, enerji ve sinerji oluşturmak için, güçte birlik, fikirde birlik ve faaliyette birlik prensibinden yola çıkılarak yeni bir oluşuma gidilmiştir.”

“Kar-Fed”
“15 yıldır faaliyet gösteren “HOKAV” ve 3 yıldır faaliyet gösteren “BizBize Karaman” vakıfları, Hollanda Karamanlılar Federasyonu (Kar-Fed) çatısı altında birleşmesine, yeni yönetim ve yeni oluşumla faaliyet ve projelerine devam etme kararı almıştır. 1 Ocak 2015 tarihinde  Kar-Fed  yeni yönetimiyle faaliyetlerine start verecektir. Yeni yönetim oluşturma sürecine kadar halihazırdaki 7 kişilik geçici yönetim; Cemal Şimşek, Muzaffer Çetin, Tuğba Harmankaya, Hasan Güzel, Ali Kondu, Mustafa Duyar, Mehmet Kabakyer başkanlığında gerekli altyapı çalışmalarına hız verecektir.”
“Toplumumuzun her alanında büyük bir zenginlik ve güçlü bir altyapı bulunmaktadır. Yaşadığımız ülkede toplumun mayasını hemşeri dernekleri oluşturur ve bu konuda yapılacak çok iş ve görev bulunmaktadır. Bundan sonraki yaptığımız ve yapacağımız tüm çalışmalarda, bu ülkede yaşayan ve Karaman’ın değişik köylerinden gelmiş hemşehrilerimizi ve çocuklarını geleceğe hazırlamak, hayat standartlarını yükseltmek için dil, din ve kültür alanında işlevsel projeler üreterek ve bu projeler ile dostluk, hemşerilik ve kardeşlik bağlarını güçlendirerek ileriye doğru yepyeni bir Hollanda Karamanlılar kültürü oluşturmak temel hedefimiz olacaktır.” şeklinde konuştu.

İftar yemeğinde tavsiyelerde bulunan Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, “Yurtdışında ramazanı birlikte yaşamak bence başka bir keyif. Bugün bu ortamı hazırlayan tüm ekibi tebrik etmek istiyorum. Gerçekten şimdiye kadar görmeyi arzu ettiğimiz tarzda birlik ve beraberlik atmosferi var. Biz bu yola neden çıktık sorusunun içi doldurulmuş. Gerçekten helal olsun. Sizin bu çalışmanız umarım diğer derneklere de örnek olur. Sizi yürekten tebrik ediyorum. Hedefe nasıl ulaşırız, bu noktada kafa yorulmuş ve bu kağıda dökülmüş, bu çok güzel. Yolunuz açık olsun.”

Kadınlarımız da yönetimlerde yer almalı
“Hollanda’da 40 binden fazla Karamanlı var diyorsunuz, ama ben 20 bin diyorum. Nedeni, oluşumunuzda kadınlara yer vermemeniz, bu durum beni çok üzdü. Federasyonun yapısını anlattınız, köy derneklerinden temsilciler saydınız ancak bir tane kadın yok. Slidrecht kentinde bulunan Ulu camii yönetimi tamamen kadınlardan oluşuyor. Bu ne kadar güzel bir örnek. Sizler bu yola çıkarken toplumun tamamının desteğini alamazsanız yarı yolda kalırsınız. O yüzden ben kadınlarımızın ve gençlerimizin bu oluşumda mutlaka yer almalarını sizden rica ediyorum. Kadınlar ve gençler olmadan bu iş eksik olur, sizi bu konuda eleştirmem gerekir. Kadın ve gençlik kollarından federasyon  yönetimde onlardan temsilciler de olsun ki, onların ihtiyaçlariıa cevap verilsin.”
“Maddiyat olmazsa olmaz, buna katılmıyorum. Bu teknolojik ortamda her yerde, herkesle bir araya gelme zorunluluğu yok, bu dijital olarak mümkün. Maddiyat faaliyet gerçekleştirmek için katkısı olan birşey, ama esas ihtiyacınız olan şey heyecandır. İçinizde o heyecan var ise sizin paraya pula ihtiyacınız olmaz. Gönüllülük heyecanını içinizde yaşatmazsanız bu iş başarıya ulaşmaz.”

Karaman ve Hollanda Ortak Noktanız
“Sizlerin iki ortak noktanız var. Birincisi, Karaman, ikincisi burada yaşıyor olmanızdan ötürü Hollanda. Buradaki faaliyetleri Karaman’da yaşayan Karamanlılar yapmıyor, burada yaşayan sizler yapıyorsunuz. Amaç, Karaman’daki Karamanlılar’ı kalkındırma, onlara hizmet etme federasyonu değildir. Hollanda’daki Karamanlılar’a hizmet etme federasyonu olması lazım. Sizler buradaki federasyona ne kadar fazla hizmet ederseniz o oranda Karaman’a da hizmet etmiş olursunuz. Zaten şimdiye kadar Karaman’a çok şey yaptınız, ama şuan ekonomisi iyi, refah seviyesi yüksek bir Türkiye var, önemli olan sizler için buradaki öncelikleriniz. Sizler yine gönlünüzden geldiğince Karaman’a da hizmet etmeye çalışın ama şu Hollanda’ya da birazcık hizmet edin. Burada da sizlerin sorunları var. Burada okumaya çalışan çocuklarımız, gençlerimiz var onları lütfen gözardı etmeyelim. Onların geleceğini kurtarmak için önce buradan başlayalım. İmkanlarınız el verdiği sürece Karaman’a da katkınız olur. Lütfen Hollanda’daki Karamanlılar’a yardımınız, katkınız önceliğiniz olsun. Ben TC. Başkonsolosu olarak bunları size söylüyorum. Ben istemezmiyim, Türkiye’ye yatırım yapın ama bunu sizler zaten yapacaksınız. Ama Hollanda’ya da hizmet edelim lütfen. Burada federasyonun logo çalışmasını gördüm, tamamen Karaman’ı anımsatan figürler var ancak Hollanda’yı andıran birşey göremedim. Tavsiyem, Hollanda – Karaman kompozisyonu olan bir logo olsun.” dedi.

Hollanda Sudurağı Derneği Başkanı Nebi Sancar, “Vakıflarda vazife yapmak gönüllülük ister. Herkesin durumuna göre özel hayatından özveri yaparak çalışma yapması lazım. Hollanda Sudurağı derneğimizi kuralı 5 yıl oldu. Çok değişik faaliyetler yaptık. Ekonomik başarı elde ettik belki ama neslimizin kazanma noktasında yeterli çalışma yaptığımız söylenemez. Karfed, köy dernekleriyle beraber olup, ortak hareket edilmesini öneriyorum. Bu oluşuma bütün hemşerilerimizin destek vermesini istiyorum.” açıklamasında bulundu.

VVD Partisi eski Milletvekili Fadime Örgü, “Geçmişimizi unutmamamız gerekir. Aynı köyden, Karaman’ın aynı mahallesinden gelen hemşerilerimizin burada, aynı ortamda, gurbette aynı kaderi paylaşıyor olması çok önemli. Bu noktadan hareketle federasyona gerekli desteği herkesin vermesi gerekir diye düşünüyorum. Şimdiki yönetime teşekkür ediyorum, desteğimiz devam edecek. Bir elin nesi var, iki elin sesi var.” ifadelerini kullandı.

‘Gurbetçiler Mesire Alanı”
Hollanda Çataklılar Derneği Başkanı Mustafa Koçak ise şunları söyledi: “Hokav’ın Karaman’a, 50 bin fidan dikimiyle yola çıktık. Belediye Başkanımız Ertuğrul Çalışkan ve Karaman Orman Müdürü İsmail Çelik ile görüşmelerimizden sonra Mut yolu üzerindeki Gökçe Çamlığı ve aynı zamanda mesire alanı olan yeri, tadilat yapılması koşuluyla Hokav’a 49 yıllığına verebilecekleri sözünü aldık. Hokav olarak sözkonusu alana yenilik getirerek Karamanlıların rahat ve huzurlu bir şekilde piknik yapabilecekleri mesire alanı kazandırmak istiyoz. Yapacağımız yeniliklere örnek verecek olursak parkın girişinin bir tarafına Türk bayrağı bir tarafına da Hollanda bayrağı dikmek istiyoruz. Ayrıca parkın içine Hollanda’nın simgeleri olan ‘Yel Değirmeni’, ‘Tahta Ayakkabı’ ile Hollanda’yı andıran küp evler, peynir figürler yapmak istiyoruz. Hollanda’daki hemşerilerimiz yazın izine Karaman’a geldiği zaman kendini evinde hissetmesini istiyoruz. Aynı zamanda bu parkın arka tarafına 50 bin fidanı dikenileceğimiz yönünde Orman müdürü İsmail Çelik beyden onay aldık ve mesire yerinin tüm giderlerini Hokav karşılayacak. Ayrıca bu alanın adını ‘Gurbetçiler Mesire Alanı” diye değiştireceğiz.”

Yapılan konuşmaların ardından iftar yemeği yendi ve gece geç saatlere kadar çay eşliğinde sohbet yapıldı.

Mehmet Ali Topcu - SCHIEDAM