Çocuksuz Bırakılan Babalar ve Çocuk Hakları Derneği Başkanı Ali Selman Işık, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü ile ilgili açıklamada bulundu.

Başkan Işık, günümüzde çocukların eşya gibi icra dairleri tarafından haciz edilmesinin Çocuk Hakkı olan ortak velayetin yerel mahkemelerde uygulanmadığını ve bu sorunun kanun olarak çözülmesini istedi.

Boşanma sonrası çocukların anne ve babasını özgürce görme hakları ellerinden alındığını belirten Işık, “Velayet öyle bir silah haline gelmiştir ki velayeti alanın elinde alamayan tarafın ise kalbinde patlamaktadır. Olan ise sadece masum çocuklarımıza olmaktadır. Ülkemizde her hafta 30bin çocuk haciz edilirken parası olmayan ebeveynler ise çocuklarını görememektedir. Velayeti alamayan taraf çocukların eğitimi, sağlığı gibi konulardan bir haber sadece nafakasını ödeyip ayda 5-6 saat çocuğunu ziyaret etmektedir. Biliyoruz ki ziyaretçi statüsünde o çocuklara ne annelik nede babalık yapılabilir. Ülkemizde suça karışmış çocukların yüzde 80’i parçalanmış ailelerin çocuklarından oluşmaktadır. Tüm Siyasilerimize, Hukukçularımıza açık çağrımızdır ülkemizde eşya gibi haciz edilen ve daha anne/babası sağken tek taraflı velayet zulmü ile öksüz yetim bırakılan çocuklarımız için birlikte mücadele edelim. Derneğimiz her ne kadar Niğde’ de kurulmuş olsa da ülkenin bu kanayan yarası için bir şeyler yapmaktadır. Gelin Bu zulme beraber dur deyip ailelerin parçalanmaması çocukların suça itilmemesi için birlik olalım” dedi.

Türkiye Cumhuriyetinde ve dünyamızda çocukların da hakları olduğunu bir gün herkesin anlayacağını ifade eden Işık, açıklamasının devamında şunları söyledi; “Maalesef Çocuklara Bayram hediye edilmiş ülkemizde çocuklarımız Tek Taraflı Velayet ile tek ebeveynin ihtiraslarına heba edildiği gibi Çocuklarımız bir eşya gibi görünerek İcra Dairelerinde çocuklarımız haciz edilmektedir.

Bu olaylar yaşanırken çocuk hakları varmış gibi kutlama mesajları yayınlamak içimizden gelmemiştir. 1988 yılında Ülkemizde imza altına altığı Çocuk Hakları Sözleşmesi EK-7 nolu protokol Mart ayında Kanun Hükmünde Karar name ile yayınlanmıştır. Çocuklarımız Hakkı olan ortak velayet henüz anlamdıramadığımız şekilde yerel mahkemelerde uygulanmamaktadır. Boşanma neticesi altını çizerek belirtmek isterim ki çocuklarımızın anne ve babasını özgürce görme hakları ellerinden alınmaktadır”