Bir asrı aşkın süredir Kars’ın kültür, sanat, edebiyat ve siyaset hayatına tanıklık eden Hüryurt ailesinin hayat serüvenini anlatan kitap raflardaki yerini aldı.

Kitap, Hüryurt ailesinin hayatının yanı sıra dönemin olaylarını da ele alıyor.

Türk Edebiyatında “silsilename” olarak bir ilk olma özelliğini de taşıyan “Gümrü’den Kars’a (Çapan) Hüryurt Ailesi 1869-2017” isimli eser, Araştırmacı, Şair, Yazar, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni İbrahim Çapan imzası ve Doğuhan Kitap etiketiyle okuyucuyla buluştu.

176 sayfadan oluşan kitap, bugün Ermenistan sınırları içerisinde kalan, eski Türk yurdu Gümrü’de değirmenci Cafer Bey’in doğumuyla başlıyor.

Çapan ailesi “Karslı” olmadan önce, doğdukları şehirden Ermeni Taşnak baskısından ötürü çareyi “kaç”makta buluyor. Gümrülü Azerbaycan Türklerinin kafileler halinde Kars’a göçmelerine de “kaçakaç” ( kaç ha kaç) deniliyor. Eser, Gümrü’nün en sert kışında başlayan göç hikayesini ve Türkiye’ye gelişlerini anlatıyor.

Azerbaycan’dan Gümrü’ye, Gümrü’den Yozgat ve Kars’a uzanan hikâye, Azerbaycan Gence, Erzurum, Iğdır, Ağrı, Ankara ve İstanbul’da devam ederek, Kars’ta son buluyor.