Türk Orman Sen 9 nolu Eskişehir-Kütahya Şube Başkanı Hüsnü Tuncer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın veteriner sağlık hizmetlerinde görev yapan kamu görevlilerinin aşılama karşılığı almış olduğu “Uygulama Ücreti’nin” kaldırıldığı açıklamasını üzüntü ile karşıladıklarını söyledi.

Tuncer, yıllardır sahipsizlikten yakınan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışanlarının, henüz göreve yeni atanan Bakan Fakıbaba’dan ekonomik, sosyal, mesleki ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi adına pozitif gelişmeler beklerken, bu haberle beraber kendi kendilerine; “Yağmurdan kaçarken, doluya mı yakalandık?” sorusu sormaya başladıklarını anlattı. Hüsnü Tuncer, "Kanuni dayanağı net olan bir uygulamanın ortadan kaldırılmaya çalışılması, veteriner sağlık sınıfında görev yapan bazı arkadaşlarımızı da, Sağlık Bakanlığında yaşandığı şekli ile yeni bir ’kayıt dışılığa itme’ endişemizi de ortaya çıkarmaktadır" dedi.

Veteriner sağlık sınıfı personelin moral ve motivasyon anlamında yaşayacağı olumsuzlukların, Bakanlığın yapmak zorunda olduğu hayvan sağlığı hizmeti ve aşılama uygulamalarını da mutlaka olumsuz etkileyeceğini ifade eden Tuncer şunları söyledi:

"Sayın Bakanın yine basına yansıyan ifadelerinden ’El emeğinin kaldırılmasından dolayı aşı programında bir düşüş olursa hesabını sizden sorarım. Doğrudan görevden alırım. Aşıya gitmeyen veteriner hekimlere de soruşturma açarım’ şeklindeki ifadeleri de bize göre sosyal diyalogdan uzak ve çalışanların yanında idarecilerin de moral ve motivasyonu düşürecek nitelikte olduğu değerlendirilmektedir. Başta Veteriner Sağlık Sınıfı kamu çalışanları olmak üzere, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışanları her türlü olumsuz çalışma şartlarına rağmen, gece gündüz demeden, terör tehditlerine aldırmadan, kendi sağlık ve güvenliklerini riske atarak hizmet üretmeye çalışmaktadırlar. Bunun karşılığı olarak yıllardır talep ettiğimiz, bakanlık çalışanlarına yönelik ’Tarım risk tazminatı’ konusu hala çözülememişken, bunun üzerine bir de uygulama ücreti adı altında kanuni gerekçe ile ödenen bir haktan feragat ettirilmesi, akıl ile izah edilebilir değildir. Ayrıca uygulama parası uygulamasında; ’çiftçinin ayağına gitmek’ önemli bir gerekçe iken, bu hakkediş ortadan kaldırıldığında, çiftçi aşılanacak hayvanlarını il ve ilçe müdürlüklerine mi nakledecektir? Yukarıda bahsedilen kanuni gerekçelerle uygulama ücreti hak edişinin kaldırılması düşüncesinin sayın Bakan tarafından yeniden değerlendirilmelidir. Ayrıca takdiri ayın Bakana ait olmak üzere; makamını yanlış bilgilendirme ile yanlış yönlendirmeye çalışan ve kanuna aykırı bir uygulama yapmaya azmettiren bürokrat ya da bürokratlar kimler ise, bir an önce görevden alınması gerekmektedir. Bu konudaki gelişmeler Sendikamız Genel Merkezince yakinen takip edilmekte olup, bu anlamda hukuksuz bir işlemin gelişmesi durumunda sendikamızca her türlü eylem ve etkinlik ortaya konulacaktır."