Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) Hakkari İl Temsilciliği, “Dünya Gıda Günü” nedeniyle bir açıklama yayınladı.

ÇEKUD Hakkari İl Temsilcisi Senar Hatim ve Ekrem Özatak tarafından yapılan ortak açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim’in Dünya Gıda Günü olarak kutlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, “Bu yılın ana teması ise ‘Aile Çiftçiliği: Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse’ olarak belirlendi. Dünya nüfusuna 2009 yılında tahmini olarak 105 milyon kişinin daha eklenmesiyle yeterli ve dengeli beslenemeyen insan sayısı 1 milyara yükselmiş, tüm dünya nüfusunun altıda biri açlık sorunu ile yüz yüze kalmıştır. Açlığın, yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı ölümler, mental ve fiziksel bozukluklar, ulusal ve uluslararası düzeyde trajik boyutlara ulaşmıştır. Açlık ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan ölümler dikkate alındığında rakamın AIDS, sıtma, tüberküloz ve diğer hastalıklardan daha fazla olduğu görülmektedir. Yetersiz beslenme ve açlıkla ilgili hastalıklar sonucu gerçekleşen ölümlerin diğer sebeplerle kıyaslandığında yüzde 60 civarında olduğu belirtilmektedir. Açlık, nesilden nesile devam etmekte, her yıl milyonlarca çocuk sadece anneleri yetersiz beslendiği için normalden az kiloda doğmakta ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde 10.9 milyon çocuk 5 yaşına ulaşmadan hayatını kaybetmektedir” denildi.

İsrafın önlenmesine yönelik yürütülen “Sofrada Sıfır Artık” kampanyası kapsamında çağrıda da bulunulan açıklamada, “Bütün insanlar büyük bir ailenin parçaları olduğunu, kaynaklarımızın bütün dünya insanlarına ve bizden sonra gelecek olanlara ait olduğunu unutmayalım. Etkin ve verimli kullanım ile israftan kaçınarak dünyanın yoksullaşmasına, insanları açlık ve susuzluğun yol açtığı büyük sorunlara maruz bırakmayalım. Tasarrufun adalet-hakkaniyet ölçüsüne riayet olduğunu hatırlayalım. İhtiyaç fazlası üretmeyelim, yokluk kapısını kapatalım. Dünya Gıda Günü sebebi ile israftan kaçınarak açlık, kirlilik, hastalık, susuzluk üretmeyen bireyler, herkese yeterli, erişilebilir, kaliteli, güvenilir ve ekonomik gıda üretilen bir dünya temenni ediyoruz” denildi.