Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde önceki gün çıkan olaylarda hayatını kaybeden Rojhat Özdel’in cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından getirildiği Yüksekova’da toprağa verildi.

6 Aralık 2013 tarihinde PKK’lıların mezarlığının tahrip edilmesi iddiasıyla yapılan protesto gösterilerinde hayatını kaybeden Veysel İşbilir, M. Reşit İşbilir ve Bermal Tokçu’nun ölüm yıldönümü nedeniyle ilçede önceki gün protesto eylemleri düzenlenmişti.

İlçenin Esenyurt Mahallesi’ndeki gösteriler sırasında çıkan olaylarda hayatını kaybeden Rojhat Özdel’in cenazesi, dün gece saatlerinde otopsi işlemleri için Malatya Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti. Özdel’in cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından ailesi tarafından alınarak bugün akşam saatlerinde memleketi Hakkari’nin Yüksekova ilçesine getirildi.

Suüstü köyü yakınlarında, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekilleri Esat Canan, Adil Zozani ile HDP, DBP Yüksekova İlçe Örgütü yöneticileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi tarafından karşılanan cenaze, konvoy eşliğinde mezarlığa getirildi. Cenaze ilçe merkezinden de gelen büyük bir kalabalık tarafından karşılandı. Daha sonra kalabalık tarafından omuzlara alınarak defnedileceği mezarının yanına getirilen Özdel’in cenazesi, dini vecibeler yerine getirildikten sonra toprağa verildi.

Cenazede konuşan HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani kamu düzenini bozanların kendileri olmadığını savundu. Yaşananların bir provokasyon olduğunu söyleyen Zozani, provokasyonlara karşı halkı sağduyulu olmaya çağırdı. Zozani, “Halkımıza da bir mesajımız var bu kentte derin bir provokasyon var. Bu provokasyonu boşa çıkarmak hepimizin ellerindedir. Birlikte ve örgütlü davranırsak, bu provokasyonları boşa çıkarma şansımız var. Ayrı ayrı inisiyatif kullanmanın bizler açısında ortaya çıkaracağı bir fayda yoktur. Burada ortak davranacağız. Bu şarttır. Halkımız bu provokasyonlar karşısında sağduyulu olmaya çağırıyor. Ama bu provokasyon karşısında boyun eğmeyeceğimizi tüm dünya bilsin. Geçen sene de aynı benzer bir provokasyon yaşandı. Geçen sene olduğu gibi bu sene de bu provokasyonu boşa çıkaracağız“ şeklinde konuştu.