Hakkari’de sayıları hızla artan ve bir türlü önüne geçilemeyen başıboş köpeklerin çarşı merkezinde sürüler halinde gezmeleri büyük tedirginlik oluşturuyor.

Şehrin değişik mahallelerindeki evlerin balkonlarında bulunan ayakkabıları götüren ve okula giden çocukların korkulu rüyası haline gelen başıboş köpeklerden dolayı vatandaşlar akşamları evlerinden çıkamıyor. Hakkari caddelerini mesken tutan köpek sürüsü, gece saatlerinde Bulvar Caddesi üzerinde bulunan belediye binası önünde toplanmaları, İhlas Haber Ajansı (İHA) kameramanı tarafından görüntülendi. Caddenin tamamına yayılan başıboş köpek sürüsü görenleri hayrete düşürdü. Refüjleri kazıyarak yiyecek arayan köpekler, ara sokaklara dağılarak izlerini kaybettirdiler.

“ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYOR”

Son günlerde sayıları artan başıboş köpekler yüzünden çocuklar okula ailelerinin refakatinde gitmek zorunda kaldığını ifade eden vatandaşlar, “Başıboş köpekler kuduz olabilir veya farklı hastalıklar taşıyabilir. Çocuklar korkudan dolayı ailelerinin refakatinde okula gidiyor. Esnaflar bile evleri çarşı merkezine yakın olmasına rağmen korkudan taksi ile evlerine gitmek zorunda kalıyor. İlgili kurumun acilen buna el atıp hayvan barınağı yapmasını istiyoruz” şeklinde konuştular.

Dağgöl Mahallesi Muhtarı İvdi Taşkın ise, başıboş köpeklerin mahallede büyük tehlike oluşturduğunu söyledi. Taşkın, “Bu sorun çok büyüktür. Bazen bu köpekler çocuklara saldırıyorlar, bazen de evlere kadar giriyorlar. Aileler çocuklarını korku içinde okula götürüyor” dedi.

“KÖPEKLERİ İL DIŞINA ÇIKARTIYORUZ”

Hakkari Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürü Naif Yaşar ise, başıboş köpeklerle ilgili büyük bir sıkıntı olduğu gibi şikayetlerin ise peş peşe geldiğini söyledi. Yaşar, “Başıboş köpeklerin bertarafı için çalışma yapıyoruz. Uyuşturup il dışına çıkartıyoruz. Ancak bununla yeteri kadar mücadele ettiğimiz anlamına gelmez. Bu konuda köpekleri uyuşturmak için ilaç aldığımız bir firma ile görüştük. Kendileri de ekipleri ile bu konuda bize destek vereceklerini söylediler. Hem başıboş köpeklerin kısırlaştırılması ve bunların uyuşturulup il dışına çıkartmak için yardımcı olacaklar. Bu konuyu biz belediye başkanımız ile paylaştık. Bu firmadaki arkadaşların gelişini bekliyoruz. Onlarla birlikte başıboş hayvanlara karşı bir mücadele yürüteceğiz. Ayrıca Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir çalışmamız var. Burada köpek barınma merkezleri olmadığı için başıboş köpeklerin Van’daki barınma evine nakil edilmesi içinde bir çalışmamız bulunmaktadır” dedi.