Hakkari Valiliği ile Hakkari Üniversitesi tarafından ’Uluslararası Tarihte Hakkari Sempozyum’ düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde başlayan ve 3 gün devam edecek sempozyuma Hakkari Valisi Yakup Canbolat, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebebekir Ceylan, Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Nurullah Çiftçi, Irak, İran, Fransa ve Türkiye’nin değişik üniversitelerinden 87 akademisyen ve araştırmacı katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan sempozyumda konuşmacılar Kürtçe ve Türkçe olarak anons edildi. Burada konuşan Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, sempozyumla Hakkari tarihinin uluslararası bilimsel alanda adını duyuracağı gibi yerini de alacağını belirterek, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Ceylan Kürtçe ’Hepiniz hoş geldiniz’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Hakkari’nin M.Ö. 7000’li yıllardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade eden Hakkari Valisi Yakup Canbolat ise, “Hiç kuşku yok ki, ilk çağlarda birçok savaşın yapıldığı Hakkari, tarih sahnesindeki yerini bilimsel alanda aklını ve mantığını daha verimli kılma fırsatı bulacaktır. Geçmişte birçok medeniyete huzur ortamı sunan bir kadim kent, tekrar eski günlerine dönmenin; kültürün, medeniyetin, barış, kardeşlik ve huzur limanı olmanın arayışındadır ve bu yolda önemli aşamalar kat etmiştir. İşte bugün düzenlenen sempozyum da önemli adımlardan biridir. Hakkari’nin sahip olduğu kültürel ve tarihi zenginliklerin yeniden gün ışığına çıkması, kendi kimliğini tanıması, şehrimizin sosyokültürel açısından da önemli bir kazanım sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Katılımcılar, daha sonra Hakkarili Fotoğraf Sanatçısı Enver Özkahraman’ın 1970’li yıllarda Hakkari’de çektiği fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdiler.

Sempozyum değişik oturumlarla 3 gün boyunca devam edecek.