İnsanlara yaşamını sürdürebilmesi ve hayata dair amaçlarına ulaşabilmesi için bazı duygular verilmiştir. Bu duygulardan birisi de azim duygusudur. Azim duygusuyla insanlar, belirledikleri hedeflere ulaşma yönünde sebeplere başvurur ve engelleri kaldırmaya yönelik çaba sarf eder.  Fakat insandaki azim duygusu kontrolden çıkarsa hırsa dönüşebilme riski vardır. Peki, hırs kötü bir şey midir?

Günümüz konuşma dilinde “azim ve hırs” kelimeleri yer yer aynı anlamlarda kullanılsa da, esasında anlam itibariyle farklıdır. Türk Dil Kurumu’na göre, azim kelimesinin anlamı “bir işteki engelleri yenme kararlılığı” iken;  hırs kelimesinin anlamı ise “sonu gelmeyen istek, aşırı tutku; öfke ve kızgınlık” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla hırs duygusu; içinde aşırı tutkuyu barındırması ve sınırının olmaması nedeniyle kural tanımaz bir duygudur.

Hırs, insanı yapmaması gereken şeyleri yapmaya ve dahî birçok hataya sevk edebilir. Hırs, hedefe hızlı şekilde ulaşmak için her yolu mübahmış gibi gösterebilir; gerekirse başkasının hakkına ve hukukuna müdahaleyi meşruymuş sunabilir.

Hırs, aceleciliğin sebebi ve sabır duygusunun düşmanıdır.  Hırs teker teker çıkılması gereken basamakları üçer beşer atlattığı için, insanın tepe taklak olmasına neden olabilir. Bu bakımdan hırs, esasında insanların hedeflerinden mahrum olmasının sebebidir.

Hırsın sağladığı kontrolsüz güç ve kural tanımaz ilkesiyle hedefe ulaşılsa bile, bu durumun insana gerçek anlamda mutluluk getireceğini düşünmüyorum. Çünkü hedefe ulaşma yolunda hırs, insanı yalana ve iftiraya sevk etmiş; yanlışları doğru göstermiş, doğruları yanlış göstermiş ve insanın vicdan terazisini bozmuş olabilir. Vicdanı bozuk insanın yaşayacağı mutluluk da haliyle buruk olacaktır.

O halde hırsın tehlikelerinden ve bizi sürükleyebileceği manevi felaketlerden haberdar olmamız lazım. Azim duygusunun güvenli alanında hedeflerimiz için kararlı şekilde ve meşru yöntemlere başvurarak çabalamamız gerektiğinin bilinciyle hareket etmemiz lazım.

Hırslı olup gazoz olmaktansa, azimli olup efsane olmayı tercih etmemiz lazım :)  

Sağlıcakla.