Hep duymuşuzdur hastalandığımızda veya başımıza nahoş bir durum geldiğinde ana babamız :”Kurban olurum yavrum sana bir şey olmasın.” İfadesini. Neydi kurban olmanın en özdeki hikayesi?
   İbrahim(a.s)Rabbinden bir evlat murad etmiş, muradını bir ahd ile süslemişti. Rahmeti ve bereketi  tüm alemleri saran Allah(c.c) muradı olan  İbrahim(a.s)’a bir erkek evlat nasip etmiş ; belirlenen vakit gelince ahde sadakatin tecellisini görmek istemişti.İbrahim (a.s) oğlu İsmail(a.s)’e samimiyetini  ifa etmesinin gerekliliğini beyan etmiş oğlu İsmail(a.s) teslimiyetin şanını ahre kadar yad edilmek üzere sergilemişti.
  Kurban…İbrahimi samimiyet.
Kurban …İsmaili teslimiyet.
Kurban…Ahde vefa.
Kurban..Boyun eğme Rabbimize.
Kurban…Sıratta bir binek.
Kurban…Bir iyi niyet.
Kurban…Bereketteki mana.
Kurban…Halisane bir duruş.
Kurban…Toplumsal kaynaşma.
Kurban…Paylaşımcı bir ümmet…
     Kurbanda kesmiş olduğumuz kurbanlıklar,  toplumsal kaynaşmaya vesile olmakta ve toplum dinamizmimizin her yıl yeniden canlanmasını sağlamaktadır.Maddi durumu yeterli olmayan kardeşlerimize yapılan pay dağıtımı ,mal olarak bizdekinin aslında hepimizin olduğu olgusunu birbirimize hissettirmenin ve manayı görmenin en mühim , en güzel örneklerinden birisidir aslında. Kurban ile birlikte sosyal paylaşım kendini en güzel şekilde bir kez daha göstermekte ; Allah’ın izni ve inayeti ile toplumsal kaynaşma ve dayanışma en güzel şekilde gerçekleşmektedir.
    Kurbanda hayvanın canını acıtmamak için kullandığımız en keskin bıçaklar ile küslükler, dargınlıklar bıçak gibi kesilmekte, sıla-i rahimler yapılarak akrabalık bağları en küçüğümüzle en büyüğümüzün iştirakiyle kökleri sağlamlaştırılmakta ve bayram kelime haricinde manasını bu günlerden almaktadır.
     Mübarek kurban bayramı, başta ülkemiz olmak üzere tüm dünya insanlığına huzur , mutluluk ve iyilikten yana her şeyi beraberinde getirmesi  temennisi ile iyi bayramlar diliyorum…
  Mehmet BAŞTUĞ
    Eğitimci-Yazar