Kömür ocağında su baskını sonucu 28 Ekim 2014'te 18 madencinin mahsur kalmasıyla tüm Türkiye'de gözlerin çevrildiği Ermenek'te, işçilere ulaşmak için adeta seferberlik ilan edildi. Ocakta mahsur kalan 18 işçiye ulaşmak için 38 gün boyunca yoğun çaba harcayan ekipler, madenden 4 bin 99 vagon hafriyat çıkardı. Mahsur kalan işçilere ulaşılması için öncelikle madene akan yaklaşık 12 bin 500 ton su, pompalarla boşaltılırken, gece gündüz süren çalışmalar sonunda 18 işçinin cansız bedenine ulaşıldı.

FACİA SONRASI SESSİZLİK
"Ermenek faciası" olarak hafızalara kazınan ve tüm Türkiye'yi büyük üzüntüye boğan facianın ikinci yılında görüntülenen maden ocağı, terk edilmiş görüntüsü ve ürpertici sessizliğiyle dikkati çekiyor.

Madene girildiğinde ocaktan çıkan kömürün yüklendiği camları kırık ve lastikleri patlak iş makinesi göze çarparken, galerilerde tahkimat için kullanılan kerestelerin işlendiği marangozhanede alet ve ekipmanlar olduğu gibi bırakılmış.
Kömürün çıkarıldığı desenderede ise raylar üzerindeki vagonda çeşitli eşyalar ve işçi bareti görülüyor.

Ocak girişinin yanındaki makine dairesinde bulunan soba üzerindeki çay bardağı ise aradan geçen iki yılın özeti gibi. Maden işçilerinin dolaplarındaki kıyafetleri ve çizmelerinin yanı sıra bir madenciye ait olan ve çıkarıldıktan sonra bir daha giyilmemek üzere poşete bırakılan kıyafetleri ise hüzünlendiriyor.

Yemekhanede masaların üzerindeki bardak ve tabakların örümcek ağı tutmuş görüntüsü gözlerden kaçmıyor. Duvarında ise madendeki iş güvenliğinin anlatıldığı onlarca çizim göze çarpıyor.
Havalandırma ve desendere çatılarının rüzgardan devrildiği ocakta, tesisin önüne yapılan kamelya da yıkılmak üzere.

İŞÇİ SAYISI YARI YARIYA
Ocaktaki faciadan sonra büyük sıkıntıların yaşandığı öğrenildi. Bölgede kazanın olduğu ocakla beraber 4 maden bulunuyor. Burada kazadan önce bin 500 işçinin çalıştığını, sonrasında ise bu rakamın 700'e kadar düştüğü bildirildi.