Engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama tam katılımlarının sağlanması hedefine ulaşabilmek için kamu kurum ve kuruluşlarının kullandıkları binalar, kamuya açık alanlar ve toplu taşıma araçlarının özürlülerin kullanımına uygun duruma getirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Kanunla belirtilen düzenlemelerin bitmesi için en son tarih Temmuz 2012 idi. Ancak birçok kamu kuruluşu bu çalışmalarını tamamlayamamış bu nedenle de Mecliste kanunla son kez bu çalışmaların tamamlanması Temmuz 2013’ e kadar ertelemişti.

Bu bağlamda Karaman Valiliği de çalışmalarını hızlandırarak, Valilik yerleşkesine gelen tekerlekli sandalyeli, akülü araçlı, fiziksel engelli bireyler için çalışmalarını tamamladı.

Artık engelliler engelli araçlarıyla yerleşkede istedikleri yerlere rahatça gidebilecek. Çalışmalar kapsamında C Blok girişinde standartlara uygun rampayla birlikte blok girişinde yapılan engelli araçlar için özel asansör, C ve D Bloklara da asansörler yaptırıldı. Bu çalışmalarla karşılaşan engelliler ise durumdan çok memnun kaldı.  

Ayrıca Temmuz 2013 ten sonra ise engelliler için hazırlık yapmayan kamu kuruluşlarına, engelliler tarafından dava açma hakkı gelecek.

İlgili kanun maddeleri
1 Temmuz 2005 tarihinde kabul edilen 5378 Sayılı Özürlüler Kanununda yer alan konuyla ilgili maddeler şöyle:
''Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir.
Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilir.''