“1. Uluslararası Taşeli Karamanoğlu Mehmet Bey Kültür ve Sanat Festivali” etkinlikleri arasında yer alan “Taşeli Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” öğrencilerinin Öykü ve Şiirlerinden oluşan “Çıtlık” kitabının tanıtım programına yapılacaktır. Tüm vatandaşlar davetlidir.

Yer: Ermenek Mustafa-Ayşe Karpuzcu İlçe Halk Kütüphanesi

Tarih: 28 Eylül 2019

Saat:13:30

“TAŞELİ YARATICI YAZARLIK ATÖLYESİ GENÇ KALEMLERİ’NİN KİTABI “ÇITLIK ÖYKÜLER-ŞİİRLER” OKURLARIYLA BULUŞTU”

Ermenek Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından 08-10 Nisan 2019 tarihinde Ermenek’te düzenlenen, “1. Uluslararası Taşeli Karamanoğlu Mehmet Bey Kültür ve Sanat Festivali” nin etkinlikleri arasında yer alan “Taşeli Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” öğrencilerinin Öykü ve Şiirlerinden oluşan “Çıtlık Öyküler-Şiirler” kitabının tanıtım ve öğrencilere kitap teslim programı 28 Eylül 2019 tarihinde Ermenek Mustafa-Ayşe Karpuzcu İlçe Halk Kütüphanesinde gerçekleşti.

Taşeli’nin Genç Kalemlerine kitaplarını programa katılan; Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu, Ermenek İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Açıkgöz, Ermenek Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Talat Seyhan, Avrasya Kütüphaneciler Derneği Başkanı Mustafa Çalışkan,  Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Peker ve Araştırma Görevlisi Gürbüz Çalışkan’dan aldı.

 “ULUSLARARASI TAŞELİ KARAMANOĞLU MEHMET BEY KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ: ÇOCUK EDEBİYATI VE OKUMA KÜLTÜRÜ PANELİ”

Ermenek, doğusunda Mersin’in Mut, güneyinde Gülnar ve Anamur ilçeleri, batısında Karaman’ın Sarıveliler, kuzeybatısında Başyayla ilçeleri ile kuzeyinde Karaman merkez köylerinin sınırları ile çevrili 1645 kilometre kare toprağı ve köyleri ile birlikte 28.832 nüfuslu,  dağlık, ormanlık ve sarp kayaların bulunduğu Taşeli Platosuda doğal kayalıklarla çevrili bir kalenin önünde kurulmuş, Karamanoğullarının da ilk merkezi olan tarihi derinliği sahip bir ilçedir.

Doğal koşulların insana sunduğu alanlarda, hayatın sürdürülebilmesi için gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arazi kullanımının ve çalışma alanının yetersizliği nedeniyle ilçemiz, ülkemizin diğer illerine sürekli göç vermiştir. Ankara’ya çeşitli nedenlerle gelen Ermenekliler 1960 yılında Merkezi Ankara’da olan Ermenek Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ni kurmuşlardır.

Ankara’da kurulan ilçe dernekleri arasında ilk sırada yer alan Derneğimiz kuruluşundan bugüne kadar hem sosyal dayanışma hem de turizm ve kültürel alanda birçok faaliyet gerçekleştirerek ilçemize önemli katkılar sağlamıştır.

Ermenek'te, 08-10 Nisan 2019 tarihinde düzenlemiş olan “I.Uluslararası Taşeli Karamanoğlu Mehmet Bey Kültür ve Sanat Festivali: Çocuk Edebiyatı ve Okuma Kültürü Paneli” bunun en güzel örneklerinden biri olmuştur.

Temasını “Çocuk Edebiyatı ve Okuma Kültürü Paneli” olarak belirlenen festivali gerçekleştirmedeki amaç; çocukların kütüphanecilerle, yazarlarla ve kitaplarıyla buluşturarak okuma alışkanlığının kazanılmasını ve kütüphanelerden daha çok yararlanmalarını sağlamak yanında, yazmayı unuttuğumuz günümüzde çocuklarımızı yazmaya ve yazarlığa özendirmek, Türk Cumhuriyetlerinden ve özellikle Balkanlardan gelen katılımcıların ülkelerinde, Türk Dili, Kültürü, Çocuk Edebiyatı ve 13 Mayıs 1277 tarihinde ‘Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk Dilinden başka dil kullanmayacak, defterler dahi Türkçe yazılacaktır.’ fermanı ile Türkçeyi devlet dili ilan ederek Türk dilini Fars-Arap dilleri baskısından kurtarıp, Öz Türkçemizi Türk Milletine kazandıran Karamanoğlu Mehmet Bey hakkında farkındalık yaratarak önümüzdeki yıllarda da aynı isimle etkinliklerimizi hem Türk Cumhuriyetleri ile Balkanlarda hem de ülkemizde sürdürmektir.

Türkçeden başka dilin konuşulmasını yasaklayan ve ilk Merkezi Ermenek olan Karamanoğulları, geniş bir bölgede, güçlü bir devlet olarak hüküm sürmüştür. Beyliğin dağılmasıyla da halkın bir bölümü Balkanlara (Makedonya, Bulgaristan ve Yunanistan) göç etmişlerdir.

Festivalin logosunu da Karamanoğullarının hüküm sürdüğü coğrafya dikkate alınarak tasarlanmıştır. Bu kapsamda; Karamanoğlu Beyliği'nin bayrağındaki “Mühr-ü Süleyman” (6 köşeli yıldız) simgesini referans aldık. Logonun sağ ve solundaki oklar Balkanlar ve Karamanoğulları Beyliği’nin coğrafi konumlarını, ortasındaki kitap ise bahsi geçen coğrafyalarda Türk Dili’nin eğitime ve çocuk edebiyatına etkisine atıfta bulunması düşüncesiyle logoyu oluşturduk.

Festivalimiz; 8 Nisan 2019 tarihinde Ermenek Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde Prof. Dr. Sedat Sever’in “Çocuk Okur, Büyük Düşünür” temalı açılış konferansı ile başladı. Melisa Çalışkan’ın keman dinletisinden sonra “Eski Baskı Çocuk Dergileri Sergisi”nin açılışı yapıldı.

“Çocuk Edebiyatı, Okuma Kültürü ve Kütüphaneler,  Türk Dünyası Çocuk Edebiyatı ve Yayıncılığı” konulu panel; Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sedat Sever, Hacettepe Üniversitesi (Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Coşkun Polat, Çankırı Karatekin Üniversitesi (Bilgi ve Belge Yönetimi)  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, Türkolog Prof. Dr. Nimetullah Hafız, Türkolog Prof. Dr. Tacida Hafız, Gazi Üniversitesi (Eğitim Fakültesi) Öğretim Üyesi Dr. Zeki Gürel, Yeni Balkan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mürteza Sulooca, Çocuk Edebiyatı Yazarı Yalvaç Ural, Öğretmen Hüseyin Erdayandı, Öğretmen-Yazar Osman Baş, Yazar Havva Tekin ve Kütüphaneci Murat İşlek’in katılımlarıyla 2 oturumda gerçekleşti.

Söyleşi ve Yazarlara İmza Günü 9 Nisan’da Çocuklarla Başbaşa; “Çocuk Okur, Büyük Düşünür”  temasıyla; Prof. Dr. Sedat Sever Ermenek Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde, Yalvaç Ural Ermenek İncikzade Mustafa ve Emine Keleş Cumhuriyet Ortaokulu’nda, Havva Tekin Ermenek Gökçekent Ortaokulu ve Ermenek Kazancı Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde, Münevver Oğan Ermenek Zehra Galip Sumra Atatürk İlkokulu’nda, Osman Baş Ermenek Uysal-Hasan Kalan Fen Lisesi, Ermenek Hasan Kalan Anadolu Lisesi ve Ermenek İMKB Anadolu Lisesi’nde, Sevim Ak Ermenek Şehit Danış Tunalıgil İlkokulu ve Ermenek Şehit Danış Tunalıgil Ortaokulu’nda, Serkan Şengül Ermenek Anadolu Lisesi’nde, Üzeyir Gündüz Ermenek Şehit Mehmet Kızılca Ortaokulu ve Ermenek Güneyyurt Hurşit Akpınar İlkokulu’nda okurlarıyla buluştu.

Prof. Dr. Bülent Yılmaz Ermenek Hasan Kalan Anadolu Lisesi’nde, Prof. Dr. Coşkun Polat Ermenek Taşeli Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde, Prof. Dr. Hüseyin Odabaş Ermenek Uysal-Hasan Kalan Fen Lisesi ‘nde,  Ankara Yenimahalle İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Nursen Demirçin ve Kütüphaneci Selda Denli Ermenek Kazancı İlkokulu’nda, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü / Şube Müdürü Ender Güngör Ermenek Şehit Mehmet Kızılca Ortaokulu’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı / Kültür ve Turizm Uzmanı /  Kütüphaneci Yavuz Fatih Büyüksan Ermenek Güneyyurt Hurşit Akpınar İlkokulu’nda Okuma Kültürü ve Kütüphaneler temalı söyleşiyle öğrencilerle bir araya geldi.

Proje kapsamında 1.Taşeli Şiir Günleri’ni Ermenek Uysal-Hasan Kalan Fen Lisesi Öğrencileri başta olmak üzere diğer okul öğrencilerimiz ve etkinlik katılımcılarıyla Ermenek Selçuklu Otelinde gerçekleştirdik.

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi Gürbüz Çalışkan ve Eğitimci-Yazar Osman Baş’ın eğitimci olarak katıldığı Taşeli Yaratıcı Yazarlık Atölyesi çalışmalarını 27 öğrencimizin katılımıyla Ermenek Mustafa-Ayşe Karpuzcu İlçe Halk Kütüphanesinde tamamladı. Eğitim Sertifikalarını alan öğrencilerimizin atölye çalışmalarını “ÇITLIK ÖYKÜLER-ŞİİRLER” adı altında kitaplaştırdık. Sevgili öğrencilerimizin hepsini tek tek kutluyor, bundan sonra da edebiyatımıza önemli katkılar sağlayacaklarına yürekten inanıyorum.

Okul kütüphanelerinin koleksiyonuna katkı sağlamak amacıyla ülkemizin seçkin yazarlarının kitaplarından oluşan 1000 kitabı çocuklarımızla buluşturduk. Ayrıca; 1200 kitapla yazarlarımıza imza günü düzenleyerek yazarlarımızla çocuklarımızın bir araya gelmelerini sağladık.

Festivalimiz, Balkusan / Karamanoğlu Mehmet Bey Türbesi, Ermenek Baraj Gölü, Tol Medrese, Ulu Cami ve Zeyve Pazarı Kültür ve tarih gezisiyle tamamlandı.

Sever (2007,2015)’e göre, “Edebiyat, dille oluşturulan bir sanattır. Her dilin en yetkin kullanımı kendini edebiyatta gösterir. Şiir, roman, öykü gibi bir sanatçının sezme ve duyma gücünü somutlayan bu yaratılar, yaratıldığı dilin anlatım güzelliğini de yansıtır. Yazınsal metinlerin okunması, kişiyi yaşam ve insan gerçekliği ile buluşturur; bireyin duygu ve düşünce evrenini genişletir; anadilini kullanma, anlama ve anlatma becerisini geliştirir. Bilinmelidir ki anadili yetkinleşmiş bireyler, onu etkili bir düşünme, öğrenme ve iletişim aracı olarak kullanabilir.” Okuma kültürü ise; bireylerin edinmesi gereken kazanımlar bütünüdür. Etkinliğe bu çerçeveden bakıldığında, Festivalin adının ve bu yılki temasını “Çocuk Edebiyatı ve Okuma Kültürü” olarak belirlenmesinin ne kadar isabetli bir karar olduğunu görmekteyiz.

Ermenek’in kültür tarihine not düşecek olan“1. Uluslararası Taşeli Karamanoğlu Mehmet Bey Kültür ve Sanat Festivali’nin gerçekleşmesi için mali destek sağlayan İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğüne, Ankara Valiliğine, Ankara İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne, Ermenek Kaymakamlığına, Ermenek Belediyesi’ne, Avrasya Kütüphaneciler Derneği’ne, etkinlik süresince bizlere her türlü desteği sağlayan Ermenek Mustafa-Ayşe Karpuzcu İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’ne, Ermenek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ayrıca; bilgilerini, tecrübelerini, birikimlerini bizlerle paylaşarak çocuklarımıza ışık olan Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sedat Sever’e, Hacettepe Üniversitesi (Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yılmaz’a, Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Coşkun Polat’a, Çankırı Karatekin Üniversitesi (Bilgi ve Belge Yönetimi)  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Odabaş’a, Türkolog Prof. Dr. Nimetullah Hafız’a, Türkolog Prof. Dr. Tacida Hafız’a, Yeni Balkan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mürteza Sulooca’ya, Eğitimci Hüseyin Erdayandı’ya, Çocuk kitapları yazarları; Yalvaç Ural’a Sevim Ak’a, Münevver Oğan’a, Havva Tekin’e, Üzeyir Gündüz’e, Serkan Şengül’e, Öğrenci Melisa Çalışkan’a, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan; Şube Müdürü Ender Güngör’e, Şube Müdürü Emine Hatun Çalışkan’a, Kültür ve Turizm Uzmanı Yavuz Fatih Büyüksan’a, ve Mevlüt Ekici’ye, Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Özlem Yılmaz’a,  Ankara Yenimahalle İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Nursen Demirçin ve Kütüphanecisi Selda Denli’ye, Ankara Gölbaşı İlçe Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Yılmaz Elveren’e Ermenek Mustafa-Ayşe Karpuzcu İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü Kütüphanecisi Murat İşlek’e,  festival etkinlikleri arasında önemli bir yeri olan ”Taşeli Yaratıcı Yazarlık Atölyesi eğitimcilerinden Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi Gürbüz Çalışkan’a, Eğitimci-Yazar ve Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneği Başkanı Osman Baş’a, sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.