Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı en eski yerleşim yerlerinden biri olan Üçharman köyü eski adı Divle olan köyde 36 metre derinliğinde 250 metre uzunluğunda, köylülerin "obruk" adını verdiği mağara soğuk hava deposu olarak kullanılıyor. Mayıs ayından itibaren Divle ile civardaki köylerde koyun ve keçi sütünden geleneksel yöntemlerle yapılan peynirler, özel hazırlanan kuzu ve oğlak derilerine basılıyor. Obruğa konulan peynir tulumları, yaklaşık 5 ay sonra içerideki bir bakteri sayesinde kırmızı renk alıyor. Yapılan bu peynir dünyanın en ünlü peynirleri arasına giriyor.

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başlatılan ve 3 yıl süren çalışma sonucunda bu yıl coğrafi işaret belgesi alan Divle obruk peynirinin kalite standardı tescillendi.

FESTİVAL DÜZENLENECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı ile S.S. Obruk Süt Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından bu yıl ilk kez Ayrancı Obruk Peyniri Festivali düzenlenecek.
18 Ekim'de Divle Köyünde düzenlenecek olan festivalde kooperatif, seyyar mandıra ve karavan gezisi düzenlenecek.

19 Ekim tarihinde ise saat 09.00'da Divle Köyünde kahvaltı etkinliği düzenlenecek. Saat 11.00'de ise Obruk Mağarası gezilerek, mağara içerisinde bulunan peynirler incelenecek. Burada açılış konuşmalarının arından plaket töreni düzenlenecek. Saat 13.00-15.30 arasında peynir hakkında panel yapılacak.