Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi Saffet Uyar ve teknik nezaretçi Ali Kurt, müşteki yakınları ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada, sanık avukatları, davanın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde görev yapan, maden ocağını inceleyen ve denetleyen Maden İşleri Genel Müdürlüğü görevlileri hakkında açılan kamu davasıyla birleştirilmesi talep etti.

Mahkeme heyeti, iki davanın birleştirilmesi talebi ile müşteki ve sanık avukatlarının mazeret dilekçelerinin oy birliğiyle reddedilmesine karar verdi.

Müşteki avukatları, sanıkların en ağır şekilde ve olayın "olası kast" kapsamında değerlendirilerek cezalandırılmasını isterken, “Yetim kalan çocuklar için mahkeme vicdanlarının sesine kulak vermeli” dediler.

Sanık avukatları ise dosyada birçok eksiğin olduğunu ve karar verilirken "acele edilmemesi" gerektiğini bildirdi.

Duruşmaya, öğle arası verildi.

Sanıklar hakkındaki suçlamalar
Maden ocağının sahibi Saffet Uyar, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, daimi nezaretçi maden mühendisi Yavuz Özsoy, Mehmet Zeybek, daimi nezaretçi maden mühendisi Cemile Karaca, maden mühendisi Nuray Yetiş, iş güvenliği uzmanları Engin Yetim ve Cemal Demircioğlu, bir süre ocakta çalışan Hayrettin Kirazcı, firma yöneticisi Hüseyin Hüsnü Özbey, bir firmada yönetici Şerafettin Zeybek, teknik nezaretçiler Öjen Ünlü ve Ahmet Dağdeviren, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla yargılanıyor.

Teknik nezaretçi Ali Kurt "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" ve "özel belgede sahtecilik", ocakta çalışan Naci Özsoy "özel belgede sahtecilik", puantör Mustafa Ayan "bildirim yükümlülüğünün ihlali"nden hakim karşısına çıkıyor.

Ermenek'teki özel linyit kömürü madeninde 28 Ekim 2014'te su baskınının ardından mahsur kalan 18 işçinin cesedine faciadan 38 gün sonra ulaşılmıştı.
Faciayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, maden ocağında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki, inceleme ve denetleme görevlerini ihmal ettikleri ileri sürülen kamu görevlileri hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan kamu davası açılmıştı.