Bir gün boş kaldığınız bir zamanda kendinize zaman ayırın, bunu yaparken yalnız olmaya özen gösterin karşınıza kendinizi alın ve onunla konuşun. Ona yani kendinize sorular sorun ve cevaplayın. Şimdilik 10 şıktan oluşan testi kendimize yapalım...

Ben nasıl bir insanım?

İyice düşünün iyi bir insan olmanın en önemli kuralı insanları sevmekten geçer. Ben insanları seviyor muyum? yoksa sevgiyi kendim için mi istiyorum sen başkalarını sevmiyorsan sevilmeyi hak etmiyorsun demektir. Sevginin olmadığı bir yaşam kendinize verdiğiniz en büyük cezadır.

Aileniz size ne ifade eder?

Aile insanoğlunun var oluşundan beri süre gelmiş bir topluluktur. Aile olmak onun bilincine varmak bu küçücük ama temel bir toplulukta siz bu toplumun neresindesiniz Vatanınızı Ailem gibi sevebiliyor muyum? sorusunun cevabını gene siz vermelisiniz. Bir baba mısınız bir annemi yoksa bir evlat mı? Her bir aile bireylerinin kendilerine has görevleri vardır. Bu görevleri gerçekten yerine getirdiğinize inanıyor musunuz?

Örf ve adetlerimizi uymak sizce nedir?

Örf ve adetlerimiz toplum içerisinde uyulması gereken doğru olduğuna inandığımız temel kurallarımızdır. Başta saygı sevgi gelir. Örneğin siz bir ailede evlat yerindesiniz babanızın yanında ayağınızı uzatamazsınız onun karşısında onun üstünde söz söyleyemezsiniz bu saygı sizi daha iyi bir insan olma yolunda bir adım öne götürecektir. Bu saygı aynı zamanda kendinize yapılan saygıdır. Atalarımızın dediği gibi kendine yapılmasını istemediğin başkalarına yapma.

Hak ve hukuka uyuyor muyum?

Elbette ilk bakışta uyduğunuzu düşünseniz de ayrıntılara girdiğinizde uymadığınızı fark edeceksiniz. Örnek vererek anlatayım Ailenizde tek sigara içen siz olduğunuzu farz edelim kendinize verdiğiniz zarar haricinde tüm aile fertlerinin hakkını yediğinizi düşünüyormuşsunuz. Mutlaka sağlık ve maddi acıdan düşünmelisiniz. Park edilmez levhasının altına hiç arabanızı park edipte yav buna damı ceza yazılır dediğiniz olmadı mı? benim oldu adamlar haklı. Hak ve hukuka uymak yani kurallara uymak sizi iyi bir insan olma yolunda daha iyi bir yere getirecektir.

Allah’ın kurallarına uyuyor muyuz?

Bu kurallara uymak ruhumuzun temel ihtiyaçlarındandır. Ara sırada olsa ruhumuzu dinlendiriyor muyuz Hz. peygamberimizin dediği gülümsemek bile sadakadır sözünden yola çıkarak insanlara içten gülümsüyor muyum? sorusunu kendinize sorun. Halinize şükredin bilin ki sizden daha zor durumda olan insanları aklınıza getirin, eğer bir patronsanız işçinize hakkettiğini hatta biraz daha fazlasını verin inanın daha fazlasını alacaksınız istisnalar hariç dert etmeyin. İbadetinizi mümkün olduğunca sıklaştırın.

Başkalarını küçümsüyor muyum?

Yok canım neden küçümseyeyim ki dediğinizi duyar gibiyim pek kanınızın ısınmadığı ya da yoksul bir arkadaşınız yanınıza gelmiş nasılsın hoş geldin deyip geçiştirdiğiniz oluyor mu? Bir diğer yüksek mevkide bir arkadaşınız geldiğinde bir sürü hal hatır sorup valla bırakmam sen tek dostumsun yemek yiyeceğiz çay bari içelim dediğiniz insanlar yok mu. Oturup düşünün aralarında ayrımcılık yaptığınızı düşündünüz mü?  İki insan arasındaki farkı far edebildiniz mi bundan sonra daha eşit davrana bilecek misiniz.

Komşunuzu seviyor musunuz?

Komşunuzu sevdiğinizi belli ediyor musunuz çat kapı evlerine girebiliyor musunuz ya da o size günün herhangi bir saatinde arayıp sorununu anlatabiliyor mu anlatamıyorsa sizce neden. O sizi komşu olarak görebilmeli unutmayın başınıza gelen ilk kötü bir olaydan kardeşinizden önce haberi olan odur ona sahip çıkın her şeyi yaptınız ama komsunuz hala sizi sevmiyor mu? Evinizi değiştirin yani komşu satın alın.

Yalan söyler misiniz?

Tabi ki yalan söyleriz ama bunu gereksiz yere de söylemek yani alışkanlık edinmek kötü bir alışkanlıktır. Bir başkasını inceltmemek ve sonuçta kimseye bir zararı olmayacaksa evet diyebilirsiniz. Asla gereksiz yere yalan söylemeyin dürüst olmak doğruyu söylemek sizi daha iyi bir yere getirecektir. İyi bir insan olmak yalandan uzak olmaktır.

Kendinizi başkasının yerine koyabilir misiniz?

Yani diğer bir deyişle empati yapabilmek, karşınızdaki herhangi bir insanın içinde bulunduğu durumu en iyi anlayarak ona yardımcı olabilmek. Bunu her birey için yapabilir miyim sorusunun cevabını yine kendiniz cevaplayın. Her fırsatta bunu yapın karşınızdaki insana daha fazla değer vermiş ve iyi bir insan olma yolunda bir adım daha ileri gitmiş oldunuz.

Mutlu olmak size ne ifade eder?

Yukarıdaki dokuz şıkkı yerine getirirseniz mutlusunuz demektir. Mutlu olmak için büyük bir şey beklemeyin küçük şeyler büyük mutluluk verir. Mutlu olmak istiyorsanız gülümseyin, iyilik yapın başkalarını elinizden geldiğince mutlu edin göreceksiniz kendiniz daha mutlu olacaksınız. Aslında tüm şıkları sevgi altında toplarsak 10 şık yerine birinci şıkta tüm sorularımızın cevabını bulmuş olurduk. Haydi önce kendimizi sevelim insanları sevelim gerisi kendiliğinden gelir. Sık sık tekrarlayın ben iyi bir insanım.