Üsküdar Belediyesi ile Üsküdar Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği 1’inci Adli Bilimler Sempozyumu’nda ‘yalan’a dair birçok konu ele alındı. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yalan söyleyen kişinin zeki olmadığı takdirde kendisini kısa süre içinde ele vereceğini belirtirken, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise yalanın bütün kötülüklerin anası olduğunu söyledi.

Üsküdar Belediyesi ve Üsküdar Üniversitesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen “Yalan Tespitinde Güncel Yaklaşımlar” konulu Üsküdar Üniversitesi 1’inci Adli Bilimler Sempozyumu başladı.

Yalana Dair, Kurumsal Görüşmelerde Mülakat Teknikleri, Subliminal Mesaj Teknikleri ile Suçu Önleme ve Suçlu Rehabilitasyonu, Sosyal Psikoloji Açısından Yalan, Yalan ve Nörogörüntüleme, Yalan Tespitinde Gelecek Uygulamalar, Sahte Deliller ve Yalan, Adli Mülakat Teknikleri, Yalan ve Psikiyatri, Dijital Yalanlar ve Tespiti ile Çocuk ve Yalan’ konularında sunumların yapılacağı sempozyumda açılış konuşmasını Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Leman Süheyla Soylu yaptı.

Soylu, katılımcılara polisin suç ve suçlu tespitinde uyguladığı yöntemler hakkında bilgiler verdi. Daha sonra katılımcılara, emniyetin topluma yönelik yürüttüğü programların anlatıldığı kısa film gösterimi yapıldı.

“YALAN SÖYLEMEK SÜREKLİLİK İSTEYEN BİR EYLEMDİR”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da ‘yalan’ konusunda yaptığı sunumunda, yalan söylemek için zeki olunması gerektiğine vurgu yaparak, “Eğer yalan söyleyen yeterince zeki değilse yakayı kısa sürede ele verir. Yalan söylemek süreklilik isteyen bir eylemdir. Kurgulamak ve planlama yapmak gerektirir” diye konuştu.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, yalanın bütün kötülüklerin anasını olduğuna vurgu yaparak başladığı konuşmasında, “Peygamber Efendimizin Hadis-i şerifinde mülhem, ‘Bütün kötülüklerin anası’, bütün sorunların kaynağı, bireysel ve toplumsal felaketlerin ana müsebbibi yalan söylemektir” dedi.

Başkan Türkmen, Üsküdar Üniversitesi ile birlikte tertiplenen ‘Yalan tespitinde güncel yaklaşımlar’ konulu 1’inci Adli Bilimler Sempozyumu’nda hem bireysel hem de toplumsal rahatsızlık olan yalana dair tespitlerin ve tedavi edici önerilerin ortaya konulacağına belirterek, “Her türlü güzelliklere layık olan insanımıza hizmet yolunda böylesine önemli bir sempozyumda sizlerle olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

“GENÇLERİMİZİ İYİLİKLERLE BULUŞTURACAĞIZ”

Üsküdar Belediyesi olarak iş başı yapmadan önce ‘Gençlerimizi iyilerle ve iyiliklerle buluşturacağız’ diye sözleri olduğunu hatırlatan Başkan Hilmi Türkmen, “Güzel işlere imza atarak bu yolda ilerliyoruz. Daha önceki gün Üsküdar’a çok yakışan çok özel bir projeyi hayata geçirdik. Edebiyat tarihimizde çığır açan edebiyatçılarımızın yer aldığı ‘Yedi Güzel Adam ve Öncüler Kütüphanesi’nin açılışını yaptık” diyerek ilçede gençlere yönelik gerçekleştirdikleri projeleri sıraladı.

Konuşmaların ardından Başkan Hilmi Türkmen ve diğer konuşmacılara teşekkür plaketleri verildi. Yalana dair her şeyin ele alınacağı sempozyum, 11 Aralık Perşembe Günü’ne sona erecek.