Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda 37 branşta eğitim alan 7 bin 500 engelli vatandaş, meslek öğrenip iş sahibi oluyor.

Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda eğitim alan 7 bin 500 engelli vatandaş meslek öğrenip iş sahibi oluyor. 37 branşta eğitim verilen engelliler sarayında doğuştan zihinsel engelli Gül Daşdemir (37) ile annesi Nezahat Daşdemir (57) de kurs gören kursiyerler arasında yer alıyor. Bağcılar Belediyesi tarafından hizmete açılan engelliler sarayı, ilçedeki dezavantajlı grupların eğitim aldığı, rehabilite edildiği ve atölyelerde meslek öğrendiği yer haline geldi.

Devam eden projeler kapsamında engellilere yönelik psikolojik, hukuki ve mesleki danışmanlık hizmetleri de veriliyor. Uzmanlar tarafından verilen bu eğitimlerle engellilerin haklarını korumalarının yanı sıra özgüvenlerinin artırılması da amaçlanıyor. Merkezde, engellilerin algı kabiliyetlerini artırmaya yönelik de “duyu-algı eğitimi” veriliyor. Alanında uzman bir fizyoterapist tarafından verilen eğitimler özel materyallerin bir arada yer aldığı beyaz ve siyah algı odalarında gerçekleştiriliyor. Özellikle otistik, mental ve dikkat eksikliği ile hiperaktivite bozukluğu olan engelli bireylere hizmet veriliyor.

Uzman öğretmenler eşliğinde ahşap oyuncak, ayna işleme, aşçılık (ev yemekleri), bayan kuaförü gibi kursların verildiği engelliler sarayında kursiyerlere müzik ve halk oyunları kursları da veriliyor. Aynı zamanda kursiyerlerin rehabilite olduğu merkezde aile ortamında eğitim veriliyor.

600 KİŞİ EĞİTİM SONUNDA SERİ KONUŞMAYA BAŞLADI

Konuşma bozuklukları kursu da açıldığı günden bu yana yoğun ilgi görüyor. Toplam 600 kişi eğitim sonucu rahatça seri konuşabilme mutluluğunu yaşadı. Konuşma bozukluğu sebebiyle sosyal hayatta kendilerini ifade edemeyen kursiyerler, kurs sonrası seri konuşma alışkanlığı kazanıyorlar. Konuşma bozukluğu, kekemelik, süratli konuşma, tutuklu ve artikülasyon problemi olanlar psikolog ve eğitmenlerin gözetiminde eğitim görüyor.

Anne Daşdemir, engelli kızının insanlardan kaçtığını belirterek, “Şimdi gülüyor, eğleniyor sohbet ediyor. Kızımla birlikte hem meslek öğreniyoruz hem de rehabilite oluyoruz. Hocalarımızın şefkatli davranışları ve arkadaşlık ortamında huzur buluyoruz” diyerek memnuniyetini ve mutluluğunu dile getirdi.