Lozan Antlaşması’nın 91’inci yılı dolayısıyla gerçekleştirilen "Lozan’dan Cumhuriyet’e İsmet İnönü" sergisi tarih ve teknolojiyi buluşturdu. Dokunmatik ekranlar ve video enstalasyonlar aracılığıyla ilgi çeken serginin açılışını İsmet İnönü’nün kızı Özlem Toker ve torunu Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü yaptı.

Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının 91’inci yılı dolayısıyla, İnönü Vakfı’nın hazırladığı ve Kadıköy Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı "Lozan’dan Cumhuriyet’e İsmet İnönü" isimli sergisi Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Serginin açılış törenine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, İsmet İnönü’nün torunu Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, İsmet İnönü’nün kızı Özlem Toker ve çok sayıda davetli katıldı.

İnönü Vakfı’nın arşivlerindeki belge ve fotoğraflardan oluşan sergide, Lozan’ın imzalanmasından Cumhuriyet’in ilanına, Cumhuriyet’in ilk yıllarından, iç ve dış politikaya kadar çeşitli toplumsal, ekonomik ve kültürel dönüşümler İsmet İnönü ekseninde gözler önüne serildi.

“BELGELERİ SAKLAMAYA HAKKIMIZ OLMADIĞINI GÖRDÜK”

Serginin açılışında konuşan İsmet İnönü’nün kızı Özlem Toker, “Elimizde annemin senelerden beri sakladığı resim, belge, mektuplar vardı. Onların hepsini çok güzel bir şekilde büyük bir gayretle hazırladılar. Biz aile olarak kendimizin bu belgeleri saklamaya hakkı olmadığını görerek bu İnönü Vakfı kuruldu zaten. Vakıf kurulduktan sonra da gençlere ulaşmanın en iyi yolunun daha çok görsel şeylerle meraklarını çekebileceğimizi düşündüğümüz için böyle bir sergiyi yapmayı düşündük” dedi.

“İSMET İNÖNÜ’YÜ UNUTMA ŞANSIMIZ YOK”

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise “Türkiye’nin İsmet İnönü’yü hiçbir zaman unutma şansı yok. Lozan sınırlarımızın çizildiği büyük alandır. Bu anlamda bugünleri bize ciddi şekilde hatırlattıkları için İnönü ailesine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İsmet İnönü’nün torunu olan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, serginin o dönemin bilinmesi açısından önemli olduğunu belirterek, “Çok eğlenceli ve güzel bir sergi. Hem sizler gezin çocuklarınızı getirin, hem de okullar gelip yararlansın. Çok yaralanacaksınız ve ne kadar belge ve bilgi biriktiğini göreceksiniz” dedi.

DOKUNMATİK EKRANLARLA TARİHİ FOTOĞRAFLAR İNCELENEBİLİYOR

Prof. Dr. Zafer Toprak’ın öncülüğünü yaptığı serginin, genel tasarımını ve kurgusunu Çağdaş Arpaç ve Dr. Fatma Türe, grafik tasarımını da Ferah Perker yaptı. Yeni medya teknolojileriyle düzenlenen sergide ziyaretçiler, dokunmatik ekranlar, video enstalasyonlar aracılığıyla interaktif olarak belge ve fotoğraflara ulaşabiliyor ve detaylı bir şekilde inceleyebiliyor.

Sergi, 25 Ocak tarihine kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde gezilebilecek.