Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 80’inci yıl dönümünde Kadıköy Belediyesi Meclisi Üyesi kadınlar, basın açıklaması yaptı.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 80’inci yıldönümü, Kadıköy’de Belediye Meclis üyesi kadınların yaptığı basın açıklaması ve Belediye tarafından düzenlenen sokak konseri ve mor fular dağıtımıyla kutlandı. Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası önünde bir araya gelen Kadıköy Belediyesi Meclis Üyeleri ve kadınlar bir basın açıklaması yaptı.

Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ülkü Koçer, grup adına yaptığı basın açıklamasında, kadına seçme ve seçilme hakkının sağlanması ile ilgili Atatürk’e şükran borçlu olduklarını belirtti. Koçer, “Kadınlara ailesinin seçtiğinin dayatıldığı, kendisinin seçilmesinin söz konusu bile edilmediği, ya da kadınların vitrin olarak sergilendiği bir ülkede yaşıyoruz. Kadının erkekle eşit olmasının fıtrata aykırı olduğunu savunan bir siyasi iktidar tarafından yönetiliyoruz. Kadınların nasıl doğum yapması gerektiğini hangi işlerde çalışacağını, kaç çocuk yapacağını, ne zaman sokağa çıkacağını, ne kadar güleceğini hep erkekler konuşuyor” dedi.

Kadın erkek eşitliğinin temel evrensel bir hak olduğunun altının çizen Koçer, “Temel ve evrensel bir hak olan bu eşitliği, kimseyle tartışmıyoruz, tartışmayacağız. Hayatın her alanında varız ve olmaya da devam edeceğiz. Kadınların sokaklarda gezmesinden, politika yapmasından, kamu kurumlarında çalışmasından, meclise girmesinden rahatsız olanlar kendilerini eve kapatabilir ama biz evlere kapanmayacak, bize dayatılmak istenen tutsaklığa karşı mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

Türkiye genelindeki olumsuz tabloya rağmen Kadıköy’den umut ışığı yakıldığını ifade eden Koçer, 15 meclis üyesi ve 2 kadın başkan yardımcısıyla Kadıköy’de bir ilki başarıldığını söyledi.

Basın açıklamasının ardından 15 kişiden oluşan kadın orkestrası konser verdi. Kadıköylülerin ilgi gösterdiği konserde ayrıca kadınlara mor fular dağıtıldı.