Kırgızlar’ın son Han’ı Rahmankul Han, doğumunun 100’üncü yılında Zeytinburnu’nda gerçekleştirilen etkinlikle anıldı. Kırgızlar’ın yoğun ilgi gösterdiği anma programında Rahmankul Han’ın hayatı anlatıldı.

1990 yılında vefat eden Kızgızlar’ın son hanı olan Rahmankul Han, doğumunun 100’üncü yılında Zeytinburnu’nda düzenlenen programla anıldı. Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Zeytinburnu Belediyesi’nin birlikte Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlediği panelde Rahmankul Han’ın hayatı, Türk dünyasındaki yeri anlatıldı.

“RAHMANKUL, HAN GELENEĞİNİN SON TEMSİLCİSİ”

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Genel Sekreteri Fahri Solak, Rahmankul Han’ın Kırgızlar’ın yakın tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biri olduğuna vurgu yaptı.

Bu sene Rahmankul Han’ın doğumunun 100’üncü yılının kutlandığını ifade eden Solak, “Rahmankul Han Orta Asya’da Han geleneğinin son temsilcilerinden biri olması açısından önemlidir. Doğu Türkistan, Afganistan, Türkiye göçleriyle adeta tarih yazmış bir isimdir. Pamir Kırgızları açısından tarihi şahsiyetlerden biridir. Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği işbirliğiyle uluslararası bir panel, resim ve heykel sergisini düzenledik. Çok sayıda ülkeden katılımcılar oldu” dedi.

RAHMANKUL, KIRGIZLAR’IN YOĞUN YAŞADIĞI ZEYTİNBURNU’NDA ANILDI

“Zeytinburnu’nun göçle kurulan bir ilçe olduğunu belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Ülkemizin İstanbul hariç 80 vilayeti, Türk dünyası, Balkanlar, kısmen Kırım olmak üzere o ülkelerden insanlar Zeytinburnu’na gelmişler, yerleşmişler. Önce komşu sonra da akraba olmuşlar. Burada bizim için anlamlı komşularımızdan biri de Kırgızlar” dedi.

Zeytinburnu’nda Kırgız vatandaşların yoğun nüfusa sahip olduğunu ifade eden Murat Aydın, “Van Erciş Ulupamir ismini verdikleri bölgede köyde yaşıyorlar ama Zeytinburnu’yla bağları var. Bugün Kırgız kardeşlerimizin Türkiye’ye gelişinde öncülük yapan değerli büyüğümüzü anıyoruz. Kırgızistan devletinin de programımıza ciddi destekleri var. Zeytinburnu Türk dünyasıyla Anadolu’nun arasında bağ kuran bir mekan” diye konuştu.

Program, Rahmankul Han’ın hayatını anlatan sinevizyon gösterimiyle son buldu.

RAHMANKUL HAN KİMDİR?

Afganistan’ın Pamir yaylasında yaşarken, 1978 yılında savaştan korunmak için halkıyla birlikte Pakistan’a göç ederek 4 yıl bir mülteci kampında kalan, ardından yaptığı iltica talebi üzerine 1982 yılında Türkiye’ye gelerek Van’a yerleşmiştir. Rahmankul Han, 1990 yılında hayatını kaybetmiştir.