Deprem riskinin yüksek olduğu Marmara Bölgesi’nde jeolojik hareketlerin daha iyi incelenebilmesi için bir deprem izleme istasyonu daha kuruldu. Tuzla’da yapımı tamamlanan istasyon, jeolojik hareketleri inceleyerek topladığı verileri merkeze iletecek.

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD), İstanbul Kalkınma Ajansı ve Tuzla Belediyesi’nin işbirliğiyle deprem öncü işaretlerinin tespit edilmesi amacıyla Tuzla Postahane Mahallesi’nde Deprem İzleme İstasyonu açıldı.

“DEPREMDEN KAÇMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Deprem İzleme İstasyonu’nun açılışına katılan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, açılış sonrası Deprem İzleme İstasyonu’nu gezdi.

Başkan Yazıcı, “DOHAD’ın özellikle İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan almış olduğu destekle yapmış olduğu projede biz yerel yönetimler olarak katkımız varsa kendimizi mutlu hissediyoruz. Çünkü depremden hiç kimsenin kaçması mümkün değil. Böylesine bilimsel çalışmaların coğrafi konum olarak Tuzla’da olması gereken bir deprem izleme istasyonunun oluşmasında Tuzla Belediyesi’nin de katkılarının olması gerekliydi” dedi.

Olası bir deprem öncesinde verilerin toplanmasının önemli olduğunu belirten Başkan Yazıcı,“Biz de elimizden gelen katkıyı gösterdik. İnşallah bir Marmara Depremi’ni yaşamayız ama bu depremi yaşamadan önce bilgilerin alınması, bu verilerin değerlendirilmesi, deprem hakkında bilgilerin elle edilerek belli kanaatlerin oluşturulması konusunda bu tür istasyonların bu tür yatırımların önemli olduğuna inanıyoruz. Yerel yönetimler olarak da biz bu Marmara depremiyle ilgili bütün hocalarımızın ve DOHAD’ın yapmış olduğu çalışmaya elimizden gelen bütün yardımı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

JEOLOJİK OLAYLAR HER AN İZLENEBİLECEK

Tuzlada deprem izleme istasyonunun kurulmasında fay hattına yakın olması göz önünde bulundurulduğunu kaydeden Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday, “Sadece Tuzla’da değil İstanbul’un 9 sahil ilçesine bu istasyonlardan kuruldu. Tuzla haricinde; Adalar, Zeytinburnu, Fatih, Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece ve Silivri’ye de aynı istasyonlardan kuruldu. 8 kilometre aralıklarla kuruldu. Depremden önce olabilecek yer altı’ndaki fiziksel değişimleri ölmeyi amaçladık bu istasyonla. Çünkü depremler olmadan önce birçok parametrede aynı hastalıkların gelişmesi gibi yeraltında da değişimler oluyor biz bunları 24 saat kurduğumuz istasyonlarla takip ediyoruz” dedi.

Açılışın ardından Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nde ‘Tuzla’dan Marmara Depremi’ne Bakış’ isimli panel gerçekleştirildi. Alanında uzman jeologlar, deprem konusunda sunumlar yaptı.