Üsküdarlı kadınlar Kadın El Ürünleri Pazaryerleri Projesi (KÜP) ile ürettikleri el emeği, göz nuru ürünleri kendileri için belirlenen pazarlarda satarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyor.

Üsküdar Belediyesi sosyal belediyecilik kapsamında Üsküdarlı vatandaşları birçok konuda desteklemeye ve girişimlerine yol açmaya devam ediyor. Üsküdar Belediyesi’nin sosyal belediyecilik kapsamında desteklediği girişimlerden biri olan Kadın El Ürünleri Pazaryerleri Projesi (KÜP), gün geçtikçe büyümeye ve kadınların bir araya gelerek hem aile ekonomisi, hem toplumsal birliğe katkı sağladıkları bir proje olmaya devam ediyor.

Üsküdar’da ikamet eden hanımların el emeği ürünlerini değerlendirilerek uygun semt pazarlarında satabilmeleri amacıyla hayata geçirilen KÜP, bugün hayal edilenin çok ötesinde bir noktaya geldi. Ev hanımlarının kendi emekleri ile ürettikleri ürünleri değerinde satabilecekleri güvenli ortamlar temin etmek amacıyla temeli atılan proje toplum içerisinde yardımlaşma ve dayanışmanın ayaklarından biri haline geldi.

KÜP projesi öncelikli olarak engelli, yatağa bağımlı ya da bakıma muhtaç küçük yaşta çocuğu olan ev hanımlarına destek sağlıyor. Evlerinden ayrılmadan uygun zamanlarını üretime ayırarak aile ekonomilerine katkıda bulunan kadınlar aynı zamanda el emeği ürünlerinin değer görmesi karşısında da motive olarak toplum için üretim yapmanın zevkini yaşıyorlar.

Üsküdar Belediyesi sadece ürünlerin pazarlanması aşamasında değil, öncesinde ihtiyaç duyulan eğitim ve üretim aşamasında da kadınlara gereken desteği veriyor. Üretim yapmak isteyen ve bu konuda profesyonel anlamda eğitimi olmayan kadınlar Üsküdar Belediyesi’nin sunduğu atölye hizmetlerinden faydalanıyor. Atölye sürecinde kendi ürünlerini üretmeye başlayan kadınlar eğer semt pazarlarına çıkma imkanları yok ise KÜP adına hizmet veren dükkanda satışlarını yapabiliyorlar.

2004 yılından beri devam eden KÜP projesi işleyişi ürün değerlendirme ile başlıyor. Örgü, dikiş, nakış, dantel, ahşap boyama, çerçeve, gıda, takı ve aksesuarların uzmanlar tarafından değerlendirilmesi sürecini sınıflandırma ve uygun semt pazarlarına yönlendirilmesi takip ediyor. Hammadde, işçilik ve tasarım yönüne göre fiyatlandırılan ürünler Üsküdar Belediyesi tarafından yer, masa ve sandalye sağlanan uygun semt pazarlarında yine üretici hanımların eliyle satışa sunuluyor.