Uzman Psikolog Ezgi Tanıl, ebeveynleri uyararak, çocukların nasıl etkili ders çalışabileceği yöntemlerini anlattı.

Uzman Psikolog Ezgi Tanıl Küçükçekmeceli ebeveynlere etkili ders çalışma yöntemlerini anlattı. Kaya Sebati Tuncay İlkokulu’nda Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği okul söyleşine katılan Tanıl, anne ve babalara çocukların ders çalışması konusunda önemli bilgiler verdi.

“Çocuğun ders çalışmama nedenlerini araştırın”

Çocukların ders çalışmadığı zaman anne ve babaların bunun altındaki nedenleri araştırması gerektiğini kaydeden Tanıl, bunun altında kaygı, stres gibi psikolojik ya da çocuğun yapısıyla alakalı bilişsel sebepler olabileceğini kaydetti. Uzman Psikolog Ezgi Tanıl, “Çocuk yeteri kadar oyun oynamadıysa ya da ailesiyle yeterli vakit geçiremiyorsa ders çalışmak yerine oyun oynamak ya da ailesiyle birlikte olmak ister. Bu nedenle ders yaptırmadan önce çocuğun tüm ihtiyaçlarını karşılamak gerekir” dedi.

Ders çalışmayan çocuğa DSA yöntemi

Verimli ders çalışmanın saatlerce ders yapmak olmadığını da sözlerine ekleyen Tanıl, “Verimli ders çalışmak, en az zamanla çalışarak en çok verimi almaktır” diye konuştu. Çocukların ders çalışmak istemediği zamanlarda velilere DSA yöntemini öneren Tanıl, bunu duygu (çocuğa onun duygusunu anladığınızı belirtmek) , sınır (ders çalışmayla alakalı sınır koymak) ve alternatif (ders çalıştıktan sonra ona yapacağı alternatif bir şeyler sunmak) olarak açıkladı.

Günümüzde anne ve babaların çocuklarının sorumluluğunu çok fazla üstlendiğini de kaydeden Tanıl, çocuklara kendi sorumluluklarını almaları için fırsat verilmesi gerektiğini ifade etti. ‘Ödevini yapmazsan yarın öğretmenine karşı mahcup olursun’ gibi bir yaklaşımın doğru olduğunu belirten Tanıl, çocuklara kitap okumanın sevdirilmesi için ise, onun bir ödev gibi gösterilmemesi gerektiğini aksine eğlenceli bir aktivite olmasını söyledi.