İzmir’e yapımı planlanan yeni stadlarla ilgili siyasi çevrelerde yaşanan polemik hız kesmeden sürüyor. Bu kez de AK Parti Büyükşehir Meclis Grup Başkanvekili Bilal Doğan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na seslendi, ’’Köstek olma destek ol’’ dedi.

Aziz Kocaoğlu’nun aylardır Karşıyaka’da yapılması planlanan stadın yapımını engelleyerek İzmir gündemini haksız yere meşgul ettiğini ileri süren Doğan, ’’Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yaklaşık 70 milyon lira harcanarak hayata geçirilecek stadın ihalesi bilindiği gibi TOKİ tarafından yapılmıştır. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce açılan davalar sonucunda yapım işi bir türlü başlayamamaktadır. 15 bin kişi kapasiteli Karşıyaka Stadı ve Sosyal Tesisleri inşaatına karşılık bugüne kadar 3 tane farklı dava açılmıştır. Bu davalardan ikisinde mahkeme yetkisizlik kararı vererek davayı Danıştay’a havale etmiştir.

Son olarak Ankara 15. İdare Mahkemesi’nde açılan dava yetkisizlik kararı nedeniyle İzmir’e gönderilmiştir. İzmir 4. İdare Mahkemesi 17.11.2014 tarihinde bu davayı da yetkisizlik nedeniyle reddetmiştir. Bunun üzerine davanın hangi mahkemece bakılacağı konusu üzerine yürütmeyi durdurmaksızın dava Danıştay’a gönderilmiştir. Ayrıca Karşıyaka Belediyesi’nce de Ankara 3. İdare Mahkemesi’nce açılan davada da benzer bir karar verilmiştir. Mahkeme, dava dosyasının son olarak açılan dava ile bağlantısı olup olmadığının incelenmesi ve yürütmeyi durdurma hakkındaki karar verilmesi için Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne göndermiştir. Ankara Bölge İdare Mahkemesi yetkisizlik nedeniyle açılan bu davaların İzmir’e gönderilmiş olması nedeniyle incelemeden reddetmiştir. Stad inşaatını engellemek için İzmir Şehir Plancılar Odası İzmir 5. İdare Mahkemesi’ne davanın incelenmesi için başvuru yapmıştır. Ancak hukukçular sonucun daha önce açılan 2 davadan farklı olamayacağı konusunda birleşmiştir’’ dedi.

Karşıyaka taraftarlarının sözkonusu stadın mevcut yerinde yapılması için üzerine düşen görevi 15 bin imza toplayarak yerine getirdiğini hatırlatan AK Partili Doğan, şöyle konuştu:

’’Buradan Karşıyaka taraftarlarına statlarına sahip çıktıkları için teşekkür ediyoruz. Taraftarlar bu stadın aynı yerde yapılması konusunda sürecin takipçisi olacaklarında altını kalın çizgilerle çizmişlerdir. Türkiye’nin en uzun görevde kalmış ve en başarılı bakanlarından olan Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız, AK Parti İzmir Milletvekilimiz Sayın Binali Yıldırım, AK Parti İzmir Milletvekilimiz Sayın Hamza Dağ, Sayın Aydın Şengül ve diğer milletvekillerimiz konunun yakın takipçisi olarak stadın Yalı’da yapılması konusunda Gençlik ve Spor Bakanımızla görüşmüşlerdir.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta İzmirli hemşerilerimizi ve Karşıyaka taraftarlarını yanıltarak yapmayı planladığı stadı Çiğli’de 5 dönümü İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan, kalan 65 dönümlük hazineye ait kısmın ESHOT Garajı yapılması amacıyla tahsisli alana yapmak istemektedir. Ancak işi bürokrasiye atarak plan, projeler ve imarla ilgili düzenlemeleri de zaman yayarak stad işini savsaklamaktadır. Oysa Çiğlideki statla ilgili olarak ruhsat, plan, proje ve başta Çiğli Belediye ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclislerinden geçirmekten hiç söz etmemektedir. Görüldüğü gibi burada da topu taca atarak stat yapımını bir bilinmezlik içerisine atmaktadır. Süreci belli olmayan bir safa ya sokmak istemektedir.

Stadın Yalı’ya yapılacak olması ağır borç yükü altındaki Karşıyaka Spor Kulübü’ne ayda 8 - 10 milyon Türk Lirası gelir getirecektir. Stadın kimin tarafından engellendiği açılan davalarla ortadadır. KSK stadın yapımının tamamlanmasıyla şanlı tarihinde olduğu gibi artık Galatasaray, Beşiktaş gibi büyük takımlarla eş çok kısa zamanda kulüp haline gelecektir. Ancak görüyoruz ki stadın yapımı Kocaoğlu tarafından açılan davlarla engellenmekte. Burada her ne kadar hükümetin bir icraatı engellenmek istense de başta KSK’liler olmak üzere bütün İzmirlilere zarar verilmektedir. Bütün İzmirlilerin bildiği gibi planda da stad olarak görülen Yalı’da ki arazinin ihalesi zaten yapılmıştır. Konunun bu kapsamda değerlendirilerek açılacak olan davalarında uzun süreceği göz önüne alınırsa en makul olan stadın inşaatının Karşıyaka Yalı’da yapılmasıdır.

Buradan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu’na sesleniyoruz. Gelin bu stadı biran önce İzmir’e kavuşturun. Önündeki engelleri kaldırın. Taraftarların ve İzmirlilerin sesine kulak verin. İzmir’i bu belirsizlikten kurtarın. İzmirlinin stadına kavuşmasına artık engel olmayın. Yapmış olduğunuz engellemelerle kaybeden İzmir ve İzmirli hemşerilerimiz oluyor. Stadın Yalı’ya yapılacak olması bütün İzmirliler için önemli bir hareket olacaktır. Zaten Avrupa’da da buna benzer birçok stad var. Bu statlar çevreye ekonomik ve sosyal anlamda çok ciddi katkılar koymaktadır. Zaten Karşıyaka taraftarı da kendi stadının burada yapılmasını istemektedir. Aziz Kocaoğlu bugüne kadar algı politikasıyla siyaset üretmektedir. Buna artık yeter diyoruz. İzmir bu uyutmaları ve uzatmaları hak etmemektedir. İzmir artık hak ettiği hizmete kavuşmak istemektedir. Sayın Kocaoğlu Yalıda ki stada İzmir için köstek olma destek ol.’’