Aliağa Ticaret Odası tarafından düzenlenen; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri ve sektör temsilcilerinin de katılımlarıyla Nemrut Limanları ve Gemi Geri Dönüşüm Sanayi Bölgesi’nde inceleme gezisi gerçekleştirildi.

Heyetin ilk durağı Nemrut Limanlar Bölgesi oldu. Gelişen Aliağa limanlarının büyük bir potansiyele sahip olmasına karşın liman bölgelerinde yaşanan geri saha yetersizliği, depolama, altyapı sorunları ve kara, otoyol ile demir yolu bağlantılarındaki gibi bazı sorunlar Bakanlık yetkililerine ve sektör temsilcilerine yerinde gösterildi.

Aliağa bölgesinin kıyı şeridinin ve geri sahasının incelendiği gezi sırasında Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka Bakanlık yetkililerine ve sektör temsilcilerine bölge hakkında genel bilgi verdi, bölgedeki yük elleçleme miktarları ve kapasiteleri ile limanlar bölgesinde yaşanan sıkıntıları anlattı.

Nemport Liman’ının 500 bin TEU, Ege Gübre Limanı’nın 1 milyon TEU toplam elleçleme (yükleme-boşaltma) kapasitesi ile birlikte, Nemrut Limanları’nın toplam kapasitesinin 1 buçuk milyon TEU olduğunu ifade eden Başkan Saka, İzmir ve Aliağa limanlarında elleçlenen toplam konteyner miktarının 2008 yılında 895 bin TEU iken, 2013 yılında 1 milyon 170 bin TEU’ya ulaştığını ve bunun yaklaşık 500 bin TEU’sunun Nemrut Limanlarında elleçlendiğini söyledi.

İlk fazı 2015, ikinci fazı 2016 yılı sonunda devreye girecek Petkim Konteyner Limanı’nın planlandığı üzere başlangıçta yıllık 1,5 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip olacağını, daha sonra bu kapasitenin 4 Milyon TEU’ya kadar çıkabileceğinin altını çizen Başkan Saka, “Tüm bu rakamlar Aliağa’da müthiş bir potansiyelin olduğunu gösteriyor, ancak 17 Milyar dolarlık Ege Bölgesi ihracatının yaklaşık 10 milyar dolarının gerçekleştiği Aliağa limanları çok önemli alt yapı sorunlarıyla karşı karşıya kalmış durumda. Nemrut liman bölgelerinde yaşanan geri saha yetersizliği, depolama, altyapı sorunları ve kara, otoyol ile demir yolu bağlantıları alanlarındaki eksiklikler gibi bazı sorunların ivedilikle çözüme kavuşturulması gerekiyor. 2023 yılında 500 milyar dolar olan ihracat hedefine ulaşabilmemiz için ihracatın en önemli ayağı olan limanlarımızın alt yapı ve üst yapı olarak uluslar arası standartlara uygun olması gerekiyor” dedi.