Aliağa Belediyesi ve İl Özel İdaresi işbirliğinde aslına sadık kalınarak restore edilen Aliağa’nın Samurlu Mahallesi’ndeki ‘Kazım Paşa İlk Mektebi’ yenileme projesi Aliağa Belediyesi’nin çevre düzenlemesi ile yeniden eski günlerine kavuşuyor. Cumhuriyet tarihine ışık tutacak bir eseri ayağa kaldıran Aliağa Belediyesi, şimdi de ‘Kazım Paşa İlk Mektebi’ etrafında çevre düzenlemesi yapacak. Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün talimatıyla; İzmir Valisi Kazım Dirik’in döneminde kısıtlı imkânlarla inşa edilen ‘Kazım Paşa İlk Mektebi’ Anadolu’nun ilk ilkokullarından biri olarak biliniyor.

BAKIMSIZLIKTAN METRUK HALE GELEN MEKTEP YENİDEN AYAĞA KALDIRILDI

1933 yılında Samurlu sakinleri tarafından inşa edilen ve malzeme sıkıntısından ötürü okulu tamamlayabilmek için mezar taşlarını bile okulun inşaatında kullanan Samurlu sakinlerinin bu anlamlı eseri 1933 yılında kapılarını öğrencilere açtı. Cumhuriyetin ilanından 10; harf devriminden 5 yıl sonra eğitim öğretime başladı ve 37 yıl kesintisiz hizmet verdi. Tarihler 1970’i gösterdiğinde ise ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı kullanılmaz hale gelen okul eğitime kapatıldı ve atıl duruma düştü. Ardından 2013’ün Eylül ayında ihalesi gerçekleştirildikten sonra rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlanan ‘Kazım Paşa İlk Mektebi’nin restorasyonu ise 2014 yılının Ocak ayında Aliağa Belediyesi ve İl Özel İdaresi işbirliğinde gerçekleştirildi.

MAHALLE SAKİNLERİ ÇEVRE DÜZENLEME ÇALIŞMALARINI SABIRSIZLIKLA BEKLİYOR

Cumhuriyet’in ilk yıllarının izlerini taşıyan okulun ayağa kaldırılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Samurlu sakinlerinden Güven Kalkan, “Yöremizin ilk mektebi olan bu binayı zamanında atalarımız kağnılarla taş taşıyarak, hatta mezar talarını bile kullanarak kendi imkânlarıyla inşa etmişler. Burası restore edilmeden önce yıkılmaya yüz tutmuştu. Bizim atalarımız okumayı, yazmayı bu okulda öğrenmişler ve buradan mezun olmuşlar. Bu noktada manevi açından da bizim için önem arz ediyor. ‘Kazım Paşa İlk Mektebi’ atalarımızdan bize kalan kültürel bir miras. Bizler Samurlu sakinleri olarak artık projenin ikinci ayağı olan çevre düzenleme çalışmalarını sabırsızlıkla bekliyoruz” diyerek restorasyon çalışmalarına emeği geçen herkese teşekkür etti.

CUMHURİYET DÖNEMİNİN İLK MEZUNLARINI VERDİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ülküsünü ve şiarını ülkeye yayan ve Harf İnkılâbı sonrası Anadolu gençliğini aydınlatan önemli bir yapı olma özelliğine sahip olan ‘Kazım Paşa İlk Mektebi’nde çocukluk yıllarında eğitim gördüğünü anlatan 75 yaşında ki Saffet Arı ise okulun restore edilmesiyle hatıralarının yeniden gözünde canlandığını söyledi. “Cumhuriyet döneminin ilk gençleri bu mektepten mezun oldu” ifadesini kullanan Arı, “Mektebin eski halini her gördüğümde yüreğimi burkuluyordu. Şimdiki hali her bakışımda beni mutlu ediyor. Bu manada mektebimizi yeniden hayata döndüren idarecilerimize ne kadar teşekkür etsek azdır” diyerek restorasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.