Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşüm projeleri için uygun ilçelerde ‘çantacı’ olarak adlandırılan ve ilk olarak İstanbul’da ortaya çıkan firmaların, şimdi de gözünü İzmir’e diktiğini söyledi.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, ‘çantacı’ olarak adlandırılan firmalara karşı vatandaşa uyarıda bulundu. Rantı yüksek, riskli alan ve yapılarda yaşayan vatandaşların evlerinin hayali vaatlerle ’çantacı’ olarak nitelenen firmalar tarafından alınmaya çalışıldığını kaydeden Aslan, "Bu firmalar önce İstanbul’da ortaya çıktılar. Özellikle kentsel dönüşüm yasası ile sayıları arttı. Rantı yüksek alanlarda birçok dolandırıcılık olayına rastlandı. Şimdi de sıra İzmir’e geldi. Aldığımız duyumlara göre Bayraklı, Karabağlar, Konak, Buca gibi ilçelerde bu firmalar adeta cirit atıyor. Emsal artışından tutunda geniş metrekareli eve kadar vaatlerinde sınır yok. Bu vaatlerle aldıkları evleri bu firmalar daha sonra büyük gayrimenkul şirketlerine pazarlıyor" dedi.

“BİR FİRMA NASIL EMSAL ARTIŞI SÖZÜ VEREBİLİR?”

Özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuyu araştırması ve vatandaşı bilgilendirmesi gerektiğini vurgulayan Aslan şöyle konuştu: " Bir firma nasıl olur da emsal artışı vaadinde bulunabilir, bunun açıklanması gerekir. Hak sahibi vatandaşlarımız ise mutlaka ya bir dernek ya bir kooperatif kurarak tek bir çatı altında toplanmalı, birçok firma ya da müteahhitten teklif almalı. Kat karşılığı sözleşmeler noterde imzalanmalı. Müteahhitte işi başka firmaya devretme yetkisi verilmemeli. Şirketin devletin vereceği kira yardımdan kesinti yapmasına izin verilmemeli. Denetim aksatılmamalı.”