Buca Belediyesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 100’üncü Yılında Birinci Dünya Savaşı Sempozyumu Prof.Dr. İlber Ortaylı’nın özel konferansıyla sona erdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliği, Rektör Prof.Dr. Mehmet Füzün, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Halil Köse ve Prof.Dr. Recep Yaparel, Genel Sekreter Prof.Dr. Can Karaca, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Abbas Türnüklü ile çok sayıda dekan, akademisyen ve öğrenciler izledi.

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği konferansta konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, 1’inci Dünya Savaşı’nın Türkiye açısından en önemli sonucunun, doğu ve batı kültürüne sahip aydın sınıfın yok olması olduğunu ifade etti. Savaşların günümüzde de devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Ortaylı, "Türkiye’nin yeni bir münevver sınıfına ihtiyacı var. Bu sınıf da, siz gençlerden oluşacak" dedi. Osmanlı Devleti’nin 1’inci Dünya Savaşı’na girmeden uzun yıllar sınırlarını savunabilecek gücü olduğunu savunan Prof. Dr. Ortaylı, şöyle konuştu: "Savaşa girmemek için direnebilir ve çok sonra girebilirdik. Britanya İmparatorluğu’nun ilerlemesini 3-5 yıl biz durdurduk. Britanya da bunun acısını Mondros ve Sevr Antlaşmaları’nda çıkardı. 1’inci Dünya Savaşı’na giren ülkelerin hiç düşünmediği şeyler vardı. Şehirlerde, cephelerde müthiş bir açlık yaşandı. Bir tek Almanya, planlayarak savaşa girmişti. Ancak Almanya’da bile büyük trajediler yaşadı. Vatan savunulur, o toprağı savunmadığın müddetçe, bunun ağırlığını gelecek nesiller taşır. En güzel örneği Fransızlardır. İkinci Dünya Savaşı’nda Fransızların Almanlara karşı büyük kayıpları vardı. Fransız vatanını Amerikalılar kurtardı. Özellikle Normandiya Çıkarması hala hafızalardadır."