Çeşme’de 6 kat yoğunlukla dört katlı konutlar yapmak isteyen TOKİ’ye İzmir Valiliği ’ÇED’e gerek yok’ derken; Başkan Dalgıç, ’Dava devam ediyor. Yasal mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Çeşme’nin Reisdere Mahallesi’nde yüzde 500 inşaat yoğunlu artışıyla yapmak istediği dört katlı konut projesi tartışmaları sürüyor. Çeşme Belediyesi ve kent sakinlerinin yanı sıra teknik odaların da karşısında olduğu ve hakkında ’betonlaştırma’ endişesiyle açılan davalar devam eden projeye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayının ardından bir onay da İzmir Valiliği’nden geldi. Tartışmaya neden olan proje için İzmir Valiliği, "Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek yoktur" dedi.

Çeşme Belediyesi ve teknik odalarının, TOKİ’nin yoğunluğu ve yüksekliğini artırmasını sağlayan planlara yönelik açtığı davaların hala daha devam ettiğini hatırlatan Başkan Dalgıç, yasal süreç devam ederken Valilik tarafından verilen onayı doğru bulmadığını söyledi. Açılan davalarda, bilirkişinin; kentin mikrokliması, yeşil örtüsü, nüfus yoğunluğu ve bölge yapılaşma özellikleri açısından projeye olumsuz rapor verdiğini kaydeden Dalgıç, "Mahkeme kararı beklenmeden işlemler sürüyor. Biz kentin geleceği için hakkımızı aramayı sürdüreceğiz" dedi.

Çeşme’nin toplu konuta ihtiyacı olduğunu ve toplu konut projelerine karşı olmadıklarını vurgulayan Başkan Dalgıç, "TOKİ’ye ya da Çeşme’de konut yapmasına karşı değiliz. Fakat konutlara 2 (Zemin+1) kat yükseklik ve yüzde 20 inşaat yoğunluğu olan bir imar politikası uyguluyorken, yoğunluğu 6 kata yakın artırarak yüzde 120 yoğunlukla üstüne üstlük 4 katlı onlarca bina yapılmasına; Çeşme’de başlayacak betonlaşmanın önünün açılmasına müsaade etmek mümkün değil. Toplu konut yapılsın, fakat bu kenti betonlaştırmadan yapılsın" şeklinde konuştu.